Linkovi

Hrvatska u EU najranije 2011. godine


Do kraja iduće godine moguće je zatvoriti sva pregovaračka poglavlja, ocijenila je Europska komisija poprativši redovnu godišnju analizu napretka Hrvatske okvirnim rasporedom prema kojem bi se u ovoj godini za pregovore otvorila sva preostala poglavlja s izuzetkom pravosuđa i tržišnog natjecanja.

Pitanje pravosudne reforme i antikorupcije, u svjetlu zadnjih zbivanja u Zagrebu dopunjeno pojmom borbe s organiziranim kriminalom kao i restrukturiranje brodogradilišta smatraju se najtežima i na njima će se lomiti sudbina, odnosno brzina pregovora. Raspored odvijanja pregovora može se prilagođavati i mijenjati zavisno o postignutom napretku. Nije isključeno ni da se proces oduži stoga što je Hrvatska tražila dosta prijelaznih razdoblja za neka poglavlja o čemu se tek treba pregovarati.

Ovo je prihvatila Europska komisija u svom paketu proširenja ustvrdivši da se od jeseni prošle do ove godine dogodio do sada najzamjetniji napredak zemlje u prilagođavanju zahtjevima članstva u EU. Sudbina članstva nevezana je sa sudbinom ratifikacije Lisabonskog sporazuma iako neke zemlje misle suprotno, tvrdi povjerenik za proširenje Olli Rehn, ističući da je najpovljniji, dakle najbrži scenarij za Hrvatsku sporiji od najsporijeg scenarija za usvajanje novih, izmijenjenih temelja rada EU te da se dogovor očekuje daleko prije trenutka ulaska Hrvatske u članstvo.

Iduća bi godina stoga trebala biti odlučujuća jer će se u njoj, osim mogućeg završetka pregovaračkog procesa izraditi nacrt pristupnog sporazuma o uvjetima pod kojima će Hrvatska ući u zajednicu te sklopiti prijedlog udjela Hrvatske u zajedničkim financijama Unije.

Pravilo je da se u trenutku zaključenja pregovora objavljuje i datum ulaska. Po najbržem scenariju, on pada najranije u 2011. godinu. Ostale zemlje regije također su napredovale, s tim da kandidat Makedonija još uvijek čeka početak pregovora a Srbija, zadovolji li preduvjet pune suradnje s Haagom, može računati na kandidatski status. Najmanje se napretka dogodilo u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje Europska komisija.

XS
SM
MD
LG