Linkovi

Pregovori EU - RH: I za 'laganije' poglavlje trebala je puna godina


Jedno jedino poglavlje obrađeno je jučer na Međuvladinoj konferenciji. Riječ je o poglavlju 'Vanjski odnosi' kojem je, iako se smatra „laganim“ - pogotovo u odnosu na daleko složenija i kompleksnija - trebala puna godina dana do zaključenja.

Poglavlje je zatvoreno jer je Hrvatska potvrdila da će do trenutka ulaska u EU primjenjivati sve zakone te stoga poglavlje ne traži dodatne pregovore, objavilo je francusko Predsjedništvo Unijom.

Ovo je tek četvrto zatvoreno poglavlje u trogodišnjem pregovaračkom procesu. Za zatvaranje čeka još jedno, Transeuropske mreže, blokirano od strane Ljublajne a za otvaranje su spremna četiri, naravno s potvrdom svih članica osim Slovenije. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske objavilo je da objašnjenja Ljubljane zašto su poglavlja stopirana nikada nisu službeno predana Zagrebu a za njih se i onako saznalo jer su navodno iscurjela slovenskim medijima. Po tim tumačenjima neki hrvatski dokumenti prejudiciraju granično rješenje.

Ovakav ishod malo je tko očekivao. Poglavlja su trebala biti odleđena odustajanjem Zagreba od aplikacije zaštićene ribolovno – ekološke zone što se izgleda ipak nije dogodilo.

Da bi smanjila skandal radi otezanja, Europska je komisija pustila prve podatke o sadržaju godišnje analize napretka i mogućim preporukama. Iako su neke članice nezadovoljne opcijom prognoziranja završne etape pregovora ( ali tek sada, kada je prijedlog gotov) Komisija je izvršila obećanje dato u ožujku, a to je da je okvirni raspored pregovora sa zaključenjem u drugoj polovici iduće godine moguć ispuni li Hrvatska sva mjerila za otvaranje. Okviri nikoga ne obavezuju.

Opći je napredak Hrvatske na svim područjima veoma dobar, uz isticanje veličine preostalog posla, pogotovo u reformi organa državne uprave i pravosuđa, naravno u antikorupciji, restrukturiranju brodogradnje, ljudskim i manjinskim pravima i suradnji s haaškim Tribunalom za ratne zločine dostavom sve tražene dokumentacije. Konačan sadržaj teksta mora potvrditi Kolegij povjerenika Europske komisije idućeg tjedna a izmjene se unose doslovno do zadnjeg trenutka.

XS
SM
MD
LG