Linkovi

Wall Street Journal: Postoji mnogo razloga za zabrinutost glede proširenja EU, počevši s Hrvatskom


Današnje izdanje američkog lista Wall Street Journala donosi uvodnik o proširenju Europske unije u kojem kaže da postoji mnogo razloga za zabrinutost po tom pitanju s druge strane Atlantika.

Ako bilo tko želi odvratiti pažnju s današnjih američkih predsjedničkih izbora, predlažemo mu kao temu proširenje Europske unije. To uvijek osjetljivo pitanje pojavit će se sutra ponovno kad će Bruxelles preispitati svoju strategiju proširenja. Očekuje se da će Europska komisija objaviti kako je Hrvatska na putu da završi pregovore o pridruživanju sljedeće godine, te da se pridruži uniji 2011, te da je napredak u zemljama kao što su Turska i Srbija usporen u posljednjih dvanaest mjeseci. Pariz i Berlin ponovit će svoje protivljenje bilo kakvom proširenju dok se ne ratificira u potpunosti Lisabonski sporazum.

Postoji mnogo razloga za zabrinutost, počevši s Hrvatskom. Prošli mjesec došlo je do dva ubojstva u Zagrebu koja su izazvala veliku pažnju javnosti, gdje vlasti – u opsegu u kojem su pokušavale – nisu uspjele staviti pod kontrolu organizirani kriminal. Neovisno sudstvo u Hrvatskoj i dalje je dubiozno – piše Wall Street Journal. Pravo na imovinu, posebice zemlju, često ovisi o hiru bizantinske i često korumpirane birokracije. Slobodi tiska nanesen je još jedan udarac nakon prošlomjesečnog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

To da se Hrvatsku promatra kao da je "na putu" unatoč svemu tome, podsjeća na probleme stupanja u članstvo Rumunjske i Bugarske. Prije dvije godine ubojstvo u mafijaškom stilu u središtu Sofije postavilo je pitanja o bugarskoj spremnosti na članstvo uniji. Hrvatska ne bi trebala biti kažnjena za grijehe Sofije. Međutim, ovo bugarsko iskustvo naglasilo je važnost da se potencijalne članice ocjenjuju na temelju smjera kojim idu i rezultata, a ne samo na temelju nastojanja i obećanja.

Držati ih odgovornim jedini je način da se osigura da članstvo bude transformativni proces. Kao što smo vidjeli s proširenjem 2007. Bruxelles je izgubio veći dio svog utjecaja ne samo nakon što je zemlja postala članica Europske unije, već jednom kad je postavljen potencijalni datum priključenja. Što se drugih kandidata tiče, teška unatarnjepolitčka situacija usporila je reformska nastojanja, ali napredak je ipak učinjen. Turska je uklonila veću prepreku kad je Ustavni sud odbio raspustiti Stranku pravde i razvoja zbog "anti sekularnih aktivnosti". Sad je na Ankari da se vrati gospodarskim reformama.

I Srbija zaslužuje pohvale i poticaje – piše Wall Street Journal, dodajući kako je bio "hrabri potez srbijanske prozapadne vlade uhićenje Ratka Mladića", očito brkajući generala koji je još u bijegu sa stvarno uhićenim Karadžićem. Beograd, po pisanju ovog newyorškog lista, treba izručiti i druge osumnjičenike za ratne zločine i učiniti korake prema prihvaćanju neovisnosti Kosova.

Međutim, najveće prepreke proširenju mogle bi biti u postojećim zemljama članicama. Europski dužnosnici su povezali budućnost proširenja s ratifikacijom Lisabonskog sporazuma. Irski glasači su u lipnju odbacili taj sporazum, ublaženu verziju preminulog ustava Europske unije, a pravni izazov sporazumu još postoji u Češkoj. Prijem u članstvo Europske unije traži od kandidata i postojećih članica da se drže svog dijela pogodbe. U ovom trenutku – zaključuje Wall Street Journal – obje strane imaju još mnogo toga za učiniti.

XS
SM
MD
LG