Linkovi

Osumnjičenicima za ubojstvo Pukanića pomagali pripadnici srbijanskog podzemlja


Policija je jučer i službeno potvrdila da je uhapsila osobe za koje se sumnja da su počinile ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka Nike Franića. Uhapšeni su u srijedu, šest dana nakon ubojstva. Privedeno je deset osoba, od čega osmoro hrvatskih i dva državljanina Srbije.

Hrvatska policija ni jučer nije željela potvrditi imena uhapšenih, međutim odvjetnik trojice provedenih novinarima je potvrdio njihova imena. To su rođaci Robert i Luka Matanić, policiji od ranije poznati zbog podebljih policijskih dosjea te Amir Mafalani. Srbijanska policija je potvrdila da su u akciji hrvatske policije uhapšena dvojica njihovih državljana Bogoljub Kuzmanović i Slobodan Đurović. O imenima ostale petorice privedenih postoje tek medijske spekulacije koje nisu potvrđene.

Inicijalni trag policiji je bio komad motocikla parkiranog u neposrednoj blizini Pukanićeva automobila na kojeg je bio postavljen eksploziv. Usprkos razornoj eksploziji na tome komadu je ostao sačuvan serijski broj motora, a policija je brzo ustanovila da je njegov posljednji vlasnik Robert Matanić. Nekoliko dana Matanića i osobe s kojima je kontaktirao tajno se pratilo i prisluškivalo, a uhićenja su uslijedila kad je policija otkrila da rođaci Matanić uz pomoć dvojice državljana Srbije, namjeravaju pobjeći u Srbiju. Skupa sa srbijanskim jatacima uhapšeni su na benzinskoj crpki u istočnoj Slavoniji u blizini granice sa Srbijom.

Ostalih šest osumnjičenih uhapšeni su u Zagrebu. Uhapšeni Amir Mafalani stanuje u Draškovićevoj ulici u Zagrebu u neposrednoj blizini redakcije Nacional.

Kako je procijenjeno da je riječ o opasnim pripadnicima podzemlja, uhićenja je obavila specijalna policija: Neki od uhićenih su, izvijestio je jučer načelnik kabineta ravnatelja policije Krunoslav Borovec pružali otpor, pa su dva osumnjičenika lakše ozlijeđena kao i dva pripadnika policije. Borovec je pojasnio: "U nekoliko stanova u kojima su se nalazile osobe koje je trebalo uhititi policija je ušla nasilno međutim, prilikom uhićenja nije bilo uporabe vatrenog oružja."

Borovec je najavio daljnje pretrese stanova, vozila, vikendica: "Mi očekujemo da ćemo kroz te istražne ali i druge izvidne radnje koje poduzima policija pronaći nove dokaze, nove činjenice koji će nam potkrijepiti osnovanu sumnju kako se radi o počiniteljima kaznenog djela ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića"

Uhićenima je pritvor produžen za još 24 sata, do danas na večer. Ovotjedno hapšenje jasno je pokazalo ono što se već dugo zna: da hrvatsko i srbijansko podzemlje intenzivno surađuju. Rođaci Matanić bili su 2004. osumnjičeni u Bugarskoj za ubojstvo tamošnjih narko šefova. Robert Matanić je čak proveo u bugarskom pritvoru oko osam i pol mjeseci ali je zbog nedostatka dokaza pušten. Slobodan Đurović jedan od dvojice srbijanskih državljana koji je rođake Matanić u srijedu trebao prebaciti u Srb iju, tamošnji mediji spominju kao bliskog suradnika Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam. On je zbog preporodaje droge već odležao u Nizozemskoj, a sada živi u Beogradu.

Suradnja srbijanskog i hrvatskog podzemlja nalaže i policijama dviju država da surađuju. Jučer su se sastali šefovi hrvatske policije Vladimir Faber i Milorad Veljović. Veljović je za beogradski B92 potvrdio: "Policija Srbija je u neposrednom kontaktu sa kolegama iz hrvatske policije i dala je puni doprinos u eventualnom rasvjetljavanju ovog krivičnog djela."

Veljović je kazao da dvije policije razmišljaju o osnivanju zajedničke policijske skupine koja bi se bavila organiziranim kriminalom.

XS
SM
MD
LG