Linkovi

Premijer Sanader najavljuje obračun s kriminalom


Najava policije da će već sutra objaviti foto-robot osumnjičenog za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nacionalovog stručnjaka za marketing Nike Franjića, jedna je od novosti policijske istrage. Novinarima je to danas priopćio načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec:

"Naši stručnjaci izrađuju foto-robot, dakle izrađuje se foto-robot muškarca za kojeg se sumnja da je mogući počinitelj podmetanja eksplozivne naprave. Danas još nećemo izlaziti s tim foto-robotom u javnost, jer će se on usporediti s prikupljenim snimkama video nadzora bilo s objekta medijske kuće Nacional, bilo s ostalih video-nadzora u užem području grada Zagreba."

Rekonstruiravši posljednji dan Pukanićeva života i kretanje njegova automobila, policija je zaključila da je eksplozivna naprava podmetnuta u samom dvorištu Nacionala.

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti obećao da će odlučno progoniti ubojice novinara Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franjića, poginulih u jučerašnjoj eksploziji automobila u središtu Zagreba. Sanader je obećao da niti jedan kriminalac neće mirno spavati sve dok ovaj slučaj i ostali slučajevi ubojstava u zemlji ne budu riješeni:

"Predsjednik države i ja želimo uputiti poruku hrvatskoj javnosti da ćemo se do kraja obračunati s organiziranim kriminalom, mafijom ili terorizmom, ma kako god se okarakterizirao taj slučaj nakon istrage. (…) Hrvatska će biti sigurna zemlja."

Premijer Sanader je izjavio da nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji kao što su neki predložili, ali da će uvesti izvanredne mobilizacijske mjere. Dodao je da je postignut konsenzus svih stranaka oko borbe protiv svih oblika kriminala.

Pretpostavlja se da se podmetnuta eksplozivna naprava u automobilu ili ispod njega aktivirala u trenutku kad je Pukanić otključavao automobil. Dvorište u kojem se ubojstvo dogodilo je pod video nadzorom. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec sinoć je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da se o motivima napada na 47-ogodišnjeg suvlasnika Nacionala u ovoj fazi može samo nagađati te da policija ne isključuje niti jedan mogući motiv:

"O tome je, sasvim sigurno, prerano govoriti. Policija u ovom trenutku ne eliminira niti jedan mogući motiv ovog kaznenog djela – od onih najbanalnijih do onih s kriminalnom pozadinom. Dakle, za na su svi mogući motivi ovog trenutka otvorena opcija i kriminalistička obrada ići će u svim tim pravcima."

Borovec tvrdi da Pukanić u zadnjih nekoliko dana policiji nije prijavio nikakvu prijetnju niti dao naslutiti da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Podsjetimo, u travnju ove godine oko ponoći, pred Pukanićevim stanom u Zagrebu čula se pucnjava. Pukanić je tvrdio da je nepoznati maskirani muškarac na njega pokušao atentat, ali bez uspjeha. Policija nikada nije rasvijetlila taj događaj, a Pukanić je od travnja do 1. kolovoza ove godine bio pod stalnom policijskom zaštitom.

Ubojstvom Pukanića i Franjića nastavljen je val nasilja u Hrvatskoj koji je ovog mjeseca poprimio zastrašujuće oblike. Hrvatsko novinarsko društvo – nakon niza nagrada koje mu je od 1999. do 2003. udijelilo – ove godine je, zbog kršenja profesionalnih pravila, isključilo Pukanića iz svojih redova. Međutim, jučer je najoštrije osudilo njegovo ubojstvo.

Premijer Ivo Sanader je i sinoć, baš kao i na dan ubojstva Ivane Hodak, sazvao hitnu konferenciju za novinare na kojoj je, uz ostalo, izjavio:

"Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Bejrut. 'Na ovom slučaju rade najbolji hrvatski stručnjaci policajci,' izvijestio me je ministar Karamarko. MUP će redovito izvješćivati i, definitivno, dat će sve ono najbolje što Hrvatska ima, u smislu stručnosti, biti uključeno u rješavanje ne samo ovog slučaja, nego i svih dosadašnjih slučajeva. Očekujem da će se s jednakom odlučnošću otkriti i ovi teroristi."

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je samo dan prije Pukanićeva ubojstva u Saboru tražio ostavku premijera Sanadera zbog sigurnosne situacije u državi, nakon sinoćnjeg ubojstva najavio je premijeru da se stavlja na raspolaganje. Milanović je ustvrdio da sigurnosna situacija u državi iziskuje da se zaborave stranačke razlike te da se sve snage stave u službu borbe protiv organiziranog kriminala koji – po Milanovićevoj ocjeni – u nizu aspekata ima obilježja terorizma.

XS
SM
MD
LG