Linkovi

Nakon najave djelomične nacionalizacije devet banaka, Dow Jones zabilježio 'umjeren pad'


Vlada Sjedinjenih Država odlučila je kupiti dionički udio u devet najvećih nacionalnih banaka, u vrijednosti od 250 milijardi dolara.

Ova vladina mjera dio je sveobuhvatnijeg plana kojem je cilj saniranje financijskog sektora.

Bijela je kuća također najavila da će vlada jamčiti još veće svote na štednim i drugim računima, a povećana su i jamstva za zajmove.

Predsjednik Bush je jučer izjavio da se nada da će ova mjera obnoviti povjerenje u bankarski sustav te ohrabriti banke da odobravaju kredite.

Za jučerašnjeg poslovanja na američkim burzama, dionice su zabilježile - sudeći po indeksu Dow Jones - tek 'umjeren pad vrijednosti'.

Ekonomisti upozoravaju da bi blokada kreditnog tržišta mogla rezultirati globalnom recesijom.

Predsjednik Bush je rekao da državna intervencija u bankarskom sektoru 'nema za cilj preuzimanje slobodnog tržišta, već je cilj njegova zaštita'.

Ministar financija Henry Paulson izjavio je da vlada ove mjere poduzima nevoljko. Međutim druga alternativa – ekonomija bez adekvatnog pristupa novcu – je neprihvatljiva, rekao je Paulson.

Američki plan djelomične nacionalizacije najvećih banaka – na određeno vrijeme – sličan je planovima koji su inicirani u nizu europskih država. Koordinirani globalni odgovor na krizu u bankarsko-financijskom sektoru za sada je polučio izvjesne rezultate. Smanjene su kamate za među-bankovne kredite, što ukazuje da su one sada spremnije posuđivati jedna drugoj novac.

Ministar financija Paulson poručio je bankarima da od vlade dobiveni novac trebaju pustiti da kola, umjesto da na njemu sjede. Također je zatražio da pomognu u smanjivanju broja ovrha – do kojih dolazi zato što zajmoprimac više nije u stanju otplaćivati stambeni kredit.


XS
SM
MD
LG