Linkovi

Debata McCain - Obama: jasna neslaganja glede problema u unutarnjoj i vanjskoj politici


U drugoj predsjedničkoj debati u Nashvilleu u saveznoj državi Tennessee, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama iznijeli su svoje planove za rješavanje ekonomske krize, klimatskih promjena, te pitanja vanjske politike.

Senator Obama za krizu je okrivio pohlepu i prekomjernu potrošnju Washingtona i Wall Streeta.Rekao je da njegov plan za rješavanje krize uključuje energetsku neovisnost, te da bi on tražio od savezne vladi da isposluje nove uvjete za kreditne zajmove koji nisu otplaćeni na vrijeme, kako bi Amerikanci mogli ostati u svojim domovima.

Senator Obama također je dodao da su Sjedinjene Države sada u najgoroj ekonomskoj krizi od Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća. Rekao je da su trenutačni problemi konačna presuda lošoj ekonomskoj politici predsjednika Georga Busha, koju je senator Mccain podržavao.

Kandidati su se sukobili oko planova za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Tijekom debate, za vrijeme koje su pripadnici publike kandidatima mogli postavljati pitanja, Obama je rekao da ih treba povući na odgovoran način, te da treba poslati veći broj trupa u Afganistan. No, senator McCain je rekao da bi Obamin plan da se odredi datum povlačenja trupa iz Iraka vodio k produbljenju sukoba, povećanom utjecaju Irana u regiji, te porazu američkih snaga.

Senator Obama je dodao da Sjedinjene Države mjesečno troše 10 milijardi dolara na rat u Iraku, dok istovremeno Irak ima 79 milijardi dolara viška u državnom budžetu.

Od ostalih pitanja iz vanjske politike, kandidati su također govorili o iranskom nuklearnom pitanju. Oba kandidata suglasila su se da se Iranu ne smije dopustiti da razvije nuklearno naoružanje, te su obojica pozvala na strože sankcije protiv ove islamske države.

Oba su kandidata također izrazila zabrinutost glede nedavnih Ruskih akcija u Gruziji. McCain je dodao da je on već ranije upozoravao na bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg premijera Vladimira Putina, te dodao da Sjedinjene Države moraju pokazati moralnu podršku Gruziji i Ukraijini, te da Rusija mora shvatiti da ovakvo agresivno ponašanje nije prihvatljivo.Obama je rekao da je Rusija pitanje s kojim će se morati nositi sljedeći američki predsjednik, dodavši kako je pitanje energije ključno za odnose s Rusijom.

A na temu klimatskih promjena - senator Obama rekao je da je taj problem jedan od najvećih izazova našeg vremena. Sljedeći predsjednik, dodao je on, morat će uložiti u alternativne izvore energije, uključujući solarnu energiju, energiju vjetra, te nuklearnu energiju. Ako bi se razvila nova energija, rekao je, moglo bi se stvoriti pola milijarde novih radnih mjesta kako bi se razvila ekonomija nove energije. Sjedinjene Države ne mogu se izvući iz energetske krize daljnim bušenjem nafnih izvora, već vlada mora surađivati s privatnim tvrtkama na razvoju alternativnih izvora energije. Oni se mogu izvoziti u zemlje poput Kine, gdje postoji ogromna potražnja za energijom.

McCain, s druge strane, smatra da je najbolji način rješavanja energetske krize investiranje u nuklearnu energiju.Dodao je da je razvoj naftnih bušotina uz obale Sjedinjenih Država vitalan čimbenik u povećanju ponude i smanjenju potražnje za energijom.

Senator McCain nada se smanjiti Obamino vodstvo na nacionalnom nivou.U najnovijim istraživanjima u saveznoj državi Ohio, koja je od kritične važnosti za pobjedu na izborima, Obama je dobio više ocjene kada je u pitanju ekonomija. Istraživanje Washington Posta i televizijske mreže ABC News pokazuje da Obama prednjači ispred McCaina s 51 naprama 45 posto.Istraživanje televizijske mreže CNN pokazuje da je Obama u prednosti nad McCainom 53 prema 45 posto, što predstavlja duplo veće vodstvo senatora Obame u odnosu na rujan.

XS
SM
MD
LG