Linkovi

SAD pred recesijom


Najnoviji statistički podaci koje je objavila američka Središnja banka ukazuju na mogućnost da je pred Sjedinjenim Državama razdoblje ekonomske recesije.

U rujnu je zabilježeno usporavanje gospodarske aktivnosti – manje se trošilo, pogotovo u maloprodaji, a i proizvodnja se usporila. Neuposlenima je teže pronaći radno mjesto, a banke teže odobravaju zajmove.

Ministarstvo trgovine izvijestilo je o padu maloprodaje za nešto više od jedan posto – treći mjesec za redom. Potrošnja u maloprodaji jedan je od glavnih pokretača američke ekonomije – na nju otpada oko dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti. Najveći je pad zabilježila prodaja automobila, no Amerikanci u posljednje vrijeme štede na svemu – od hrane do namještaja.

Recesija se definira kao polugodišnje razdoblje – dva poslovna tromjesečja - negativnog gospodarskog rasta. Većina se ekonomista slaže da taj scenarij postaje sve izvjesniji.

******

U prvim satima poslovanja na burzama u Aziji dionice su opet padale – nakon jučerašnjih gubitaka na newyorškoj burzi, gdje je industrijski indeks Dow Jones izgubio gotovo osam posto svoje ukupne vrijednosti, odnosno 735 bodova.

Japanski industrijski indeks Nikkei pao je u prvim satima poslovanja za deset posto, dok su u Hong Kongu dionice izgubile oko pet posto svoje vrijednosti. U Južnoj Koreji sedam posto, isto u Australiji, a u Novom Zelandu – pet posto.

Jučerašnji gubici na newyorškoj burzi uslijedili su nakon objave statističkih podataka koji ukazuju na pad potrošnje u Sjedinjenim Državama.

Jedino što je raslo – i to je slučaj već nekoliko tjedana - je cijena zlata, koja je porasla za deset dolara po unci. Cijena unce zlata je 846 dolara i 72 centa.

Vrijednost američkog dolara danas je niža u odnosu na japanski jen, a nešto viša u odnosu na euro.

Predsjednici i premijeri osam najvećih industrijskih sila svijeta najavili su da će se – kako je priopćeno – sastati 'u bliskoj budućnosti', kako bi raspravili globalnu ekonomsku krizu.

Bijela je kuća jučer priopćila da će članice skupine G8 – sedam zapadnih zemalja i Rusije - surađivati kako bi se ojačale međunarodne financijske ustanove te obnovilo povjerenje investitora u svjetski ekonomski poredak.

Direktor američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je da će rješavanje 'velikih i složenih' problema potrajati izvjesno vrijeme, dok je američki ministar financija Henry Paulson izrazio uvjerenje da će vladin plan sanacije financijskog sektora u konačnici biti uspješan.

XS
SM
MD
LG