Linkovi

Vlada SAD 'spašava' AIG zajmom od 85 milijardi dolara


Vlada Sjedinjenih Država odlučila je odobriti zajam najvećoj osiguravajućoj firmi na svijetu kako bi je spasila od bankrota. Korporacija American International Group dobit će po hitnom postupku vladin zajam u vrijednosti 85 milijardi dolara.

Zajam je kasno sinoć odobrila američka Središnja banka, koju je u toj namjeri podržalo i Ministarstvo financija.

Središnja je banka objasnila svoju odluku tvrdnjom da bi 'kaotični kolaps' tvrtke AIG dodatno destabilizirao ionako prilično nepovoljnu situaciju na financijskim tržištima.

Vlada Sjedinjenih Država zauzvrat dobiva udio u oko 80 posto dionica ove osiguravajuće firme.

American International Group je bila na rubu poslovnog kolapsa zbog gubitaka nastalih lošim investicijama na američkom tržištu nekretnina. Iz istih je razloga prije nekoliko dana bankrotirala investicijska firma Lehman Brothers.

Čime se točno bavi American International Group?

Riječ je o korporaciji koja posluje u više od stotinu zemalja, nudeći razne financijske usluge kao i usluge na području osiguranja investicija. AIG investitorima prodaje police osiguranja, koje se isplaćuju u slučaju da njihovi dužnici ne mogu ispuniti svoje obveze, recimo isplatiti zajam.

Bez takvih polica osiguranja mnogim bi vladama ali i nekim korporacijama bilo teško prikupiti novac koji je potreban za poslovanje.

Jedan je ekonomski stručnjak izjavio za londonski dnevnik Financial Times da bi kolaps AIG-ja bio nalik 'rušenju temelja nebodera'.

Inače, središnje banke niza zemalja u Europi i Aziji – baš kao i u Sjedinjenim Državama – jučer su na svoja financijska tržišta dostavile više desetaka milijardi dolara, u želji da zaustave pogoršavanje globalne gospodarske krize.

Zbog odlučnih mjera američke Središnje banke jučer su na newyorškoj burzi nadoknađeni izvjesni gubici od ponedjeljka, kada je indeks Dow Jones izgubio oko 500 bodova, odnosno četiri i pol posto svoje ukupne vrijednosti.

XS
SM
MD
LG