Linkovi

Predsjednik Bush pozvao Rusiju da poštuje prekid vatre u Gruziji i povuče vojsku iz te zemlje


Predsjednik George Bush pozvao je Moskvu da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Gruziji, koji je jučer prihvatila, te da povuče svoju vojsku iz te zemlje.

U posebnoj izjavi za javnost, predsjednik je rekao da ga brine činjenica što Rusija još uvijek nije obustavila vojne operacije – iako je to najavila. Američki predsjednik je rekao da očekuje da će se to uskoro dogoditi.

On je pozvao Moskvu da dopusti dolazak humanitarne misije, kojoj je na čelu američka vojska. Sjedinjene Države će ovu misiju provesti koristeći se svojim ratnim zrakoplovima i brodovima.

Državna tajnica Condoleezza Rice odlazi u Pariz, na razgovore s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji je jučer bio u Moskvi. Nakon Pariza, šefica američke diplomacije odlazi u Gruziju, kako bi tamošnjem državnom vrhu prenijela – kako je rekao američki predsjednik – 'nepokolebljivu američku podršku'.

Predsjednik Bush je dodao da je danas razgovarao s francuskim predsjednikom te predsjednikom Gruzije Mikhailom Saakashvilijem – koji je, inače, u današnjem intervjuu mreži CNN kritizirao američku reakciju na ruski napad na njegovu zemlji kao 'previše blagu'. Saakashvili je ljutito reagirao na opasku novinara da je, možda, Gruzija, isprovocirala sadašnju krizu, napavši separatističke regije Južnu Osetiju i Abhaziju.

U samoj Gruziji – ruske oklopne i pješačke snage ulaze dublje u njezin teritorij, bez obzira na jučer objavljeni prekid vatre, kojem je posredovala Europska unija.

Gruzijske vlasti, a i strani novinari javljaju da su ruske postrojbe i pripadnici paravojnih snaga opljačkale strateški važno gruzijsko mjesto Gori, nakon čega su nastavili prodor prema glavnom gradu Gruzije Tbilisiju. Taj je prodor međutim, kako se javlja, obustavljen.

Na gruzijskoj obali Crnog mora, ruske su snage potopile nekoliko gruzijskih brodova u sastavu obalne straže. Luka u mjestu Poti blokirana je već nekoliko dana.

Sjedinjene su Države otkazale najavljenu zajedničku vježbu s ruskom mornaricom.

XS
SM
MD
LG