Linkovi

Bush: Ruska akcija u Gruziji neprihvatljiva u 21. stoljeću


Rusija je odbacila francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se traži prekid vatre između Gruzije i Rusije. Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vitalij Ćurkin rekao je da ruska delegacija nije bila konzultirana oko tog nacrta, a upućivanje rezolucije na razmatranje nazvao je preuranjenim. Ćurkin je izrazio nadu da se rezolucija može usvojiti uz rusko sudjelovanje i jednoglasno usvojiti.

Vijeće se sastalo jučer po peti put od kada je kriza eskalirala u petak. Američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji Zalmay Khalilzad izjavio je da Vijeće mora izvršiti pritisak na Rusiju, dati joj poticaj da prihvati prekid vatre ili će, prema njegovim riječima, "platiti cijenu". Ambasador Khalilzad je dodao da bi to što se događa u Gruziji moglo odrediti odnose Rusije s ostatkom svijeta.

Gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili izjavio je da se Gruzija nikada neće predati te da je demokracija u njegovoj zemlji jača od ruskih bombi. U izjavi za CNN Saakashvili je izjavio kako je očito da je cilj Rusije zbacivanje njegove vlade. Prema njegovim riječima, na ruskim bombama bačenima na Južnu Osetiju stajale su riječi "ovo je za NATO", "ovo je za Sjedinjene Države".

Saakashvili je, također, optužio Rusiju za etničko čišćenje gornjeg dijela Abhazije koji je sada, kako je rekao, očišćen od etničkih Gruzijaca. Ruski tenkovi ušli su iz Abhazije u zapadnu Gruziju jučer te su zauzeli obližnju gruzijsku vojnu bazu otvorivši drugi front. U međuvremenu, i ruski i gruzijski dužnosnici zanijekali su da je Rusija zauzela strateško važan grad Gori no tisuće civila su pobjegle iz straha da su ruske snage zauzele grad.

Navodeći da bi Rusija mogla dodatno eskalirati svoju ulogu u sukobu s Gruzijom, američki predsjednik George Bush pozvao je Moskvu da krene drugim smjerom i prihvati europski mirovni plan koji je već prihvatila vlada u Tbilisiju. Rusku akciju u Gruziji predsjednik Bush je nazvao neprihvatljivom u 21. stoljeću.

Predsjednik Bush pojavio se pred novinarima u vrtu Bijele kuće nakon sastanka s članovima svog kabineta za nacionalnu sigurnost kako bi izrazio zabrinutost da bi Moskva mogla dodatno proširiti svoju ofenzivu u Gruziji i pokušati zbaciti demokratsku vladu predsjednika Mikhaila Saakashvilija. U snažno sročenoj trominutnoj izjavi predsjednik je izrazio uznemirenost time da su ruske snage prešle zonu sukoba u Južnoj Osetiji, napale središnji gruzijski grad Gori, zaprijetile glavnom gradu Tbilisiju te da bi uskoro mogle početi bombardirati civilnu zračnu luku u Tbilisiju.

"Ako su ova izvješća točna, ove ruske akcije predstavljale bi dramatičnu i brutalnu eskalaciju sukoba u Gruziji. Ove akcije ne bi bile konzistentne s jamstvima što smo ih dobili od Rusije, da su njihovi ciljevi ograničeni na uspostavljanje statusa quo u Južnoj Osetiji koji je postojao prije izbijanja sukoba 6. kolovoza."

Predsjednik Bush je rekao da ruska invazija suverene susjedne zemlje i prijetnje njenoj demokratski izabranoj vladi nisu prihvatljivo ponašanje u 21. stoljeću. On je kazao da je Gruzija prihvatila elemente europskog mirovnog plana za koji je Moskva ranije rekla da ga je voljna prihvatiti uključujući trenutnu obustavu neprijateljstava, povlačenje snaga iz zone sukoba, odricanje od uporabe sile te povratak na prošlotjedni status quo.

Ukazujući na nazočnost europskih mirovnih pregovarača u Moskvi, predsjednik Bush je rekao da Rusija mora promijeniti smjer kojim se, kako izgleda, kreće i prihvatiti plan o prekidu vatre. Predsjednik nije naveo nikakve konkretne posljedice što bi se moglo dogoditi ukoliko to Moskva odbije, ali je sugerirao da je međunarodni ugled Moskve već pretrpio ozbiljnu štetu.

"Ovotjedna ruska akcija otvorila je ozbiljna pitanja o njenim namjerama u Gruziji i regiji. Ove akcije su značajno naškodile položaju Rusije u svijetu te su ugrozile ruske odnose sa Sjedinjenim Državama i Europom. Vrijeme je da se Rusija drži svoje riječi i poduzme akciju za okončanje ove krize."


Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb sastali su se jučer s gruzijskim predsjednikom koji je, kako tvrdi, potpisao mirovni sporazum. Očekuje se da će europski posrednici danas odnijeti potpisani dokument ruskim dužnosnicima u Moskvu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas putuje u Gruziju i Moskvu. Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da će Moskva potpisati mirovni sporazum jedino ako bude sadržavao gruzijsko obećanje da više nikada neće uporabiti silu protiv odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije.

Ranije jučer, državna tajnica Condoleezza Rice i drugi ministri vanjskih poslova skupine sedam industrijskih zemalja svijeta podržale su europski posrednički napor. Visoki dužnosnik Državnog tajništva izjavio je, u međuvremenu, da je ruska odgovornost u ovoj krizi znatno veća nego gruzijska te je odbacio kao smiješne ruske tvrdnje prema kojima Moskva samo odgovara na gruzijske provokacije.

Pentagon je priopćio da su Sjedinjene Države zračnim putem prebacile u Gruziju dvije tisuće pripadnika gruzijskog kontingenta u Iraku, u skladu s postojećim sporazumom. Državno tajništvo odbacilo je rusku optužbu prema kojom prebacivanje gruzijskih vojnika iz Iraka predstavlja uplitanje Sjedinjenih Država u sukob. Viši američki diplomat, Matthew Bryza, koji obnaša dužnost zamjenika pomoćnika državne tajnice za europska pitanja, stigao je u Tbilisi kako bi koordinirao kontakte Sjedinjenih Država s gruzijskom vladom te pomogao u posredničkim naporima.

XS
SM
MD
LG