Linkovi

Izrael - 60 godina poslije


Jedan od najdramatičnijih događaja dvadesetog stoljeća bilo je osnivanje suvremene Izraelske države na današnji dan prije 60 godina. Mnogi Izraelci kažu da se osjećaju sigurnije i samouvjerenije negoli su se osjećali godinama, međutim, neki dovode u pitanje planove vlade da potroši milijune dolara na obilježavanje ove godišnjice.

Ulica Ben Yehuda opušteno je mjesto ovih dana. Ulični glazbenici sviraju serenade šetačima na pješačkoj promenadi i cijelo je područje puno turista. Prije nekoliko godina ulica Ben Yehuda i veći dio središta Jeruzalema nije bilo mjesto gdje bi se šetači mogli zadržavati. Nasilje potaknuto drugom palestinskom pobunom, odnosno Intifadom, odnijelo je živote oko tisuće Izraelaca i oko četiri tisuće Palestinaca. Međutim, sad je za mnoge Izraelce Intifada udaljena prošlost. Moshe Yeffet upravo je izgradio kafić sa staklenim zidom u obližnjoj ulici Kralja Georgea. Ovakva zgrada bila bi nezamisliva prije nekoliko godina kad su bombaši samoubojice napadali nasumce.

Gospodin Yeffet kaže da je poboljšana sigurnosna situacija učinila da se Izraelci osjećaju samouvjereni glede budućnosti. "Samo Bog zna što će se dogoditi, ali zasad mi se ovdje osjećamo snažno, osjećamo se uistinu komotno i ne brinemo glede sigurnosti".

Visoki zidovi i kontrolne točke na Zapadnoj obali daju Izraelcima osjećaj sigurnosti. Ponovna izraelska okupacija gradova na Zapadnoj obali 2002. godine i izgradnja 700 kilometara duge sigurnosne ograde između Izraela i Zapadne obale pomogla je da se smanji broj samoubilačkih bombaških napada na otprilike jedan godišnje. Napadnuta pri samom rođenju od arapskih vojski, židovska država je preživjela unatoč nevjerojatno malih izgleda.

Gershon Cohen vodi manju izdavačku kuću u Jeruzalemu. Šetajući ulicom Ben Yehuda on kaže da su od samog početka, iako brojčano inferiorni, Izraelci imali pouzdanje koje im je pomoglo da uđu u povijest. "Imao sam 19 godina 1948. i bili smo u vojsci u Jeruzalemu. Židova je bilo oko 70 tisuća ovdje, a u cijelom Izraelu oko pola milijuna i nikad nismo mislili da ćemo izgubiti rat. Sad nas ima 7 milijuna. Imamo dobru ekonomiju i povećavamo se. To je ono u što vjerujem i nastavljam vjerovati. Postaje sve bolje i bolje".

Ne slažu se svi s takvom procjenom. Ron Avni stručnjak je za potrese i viši dužnosnik na Sveučilištu Ben Gurion u Beershebi, na jugu Izraela. On kaže da je život sve teži za mnoge Izraelce, posebice siromašne te da je trošak od 28 milijuna dolara na proslavu šezdesete godišnjice bacanje novca. Sto tisuća Izraelaca potpisalo je peticiju pozivajući izraelsku vladu da ograniči troškove ove proslave na ono što bi se potrošilo za obilježavanje godišnjice u bilo kojoj nejubilarnoj godini. "Prvo neka pronađu sredstva za sve stvari koje ova zemlja treba. Novac se ne bi smio spiskati na proslave čiji je primarni cilj da osiguraju pozornicu za političare".

Yehezkel Dror je jedan od vodeći izraelskih političkih stručnjaka. On smatra da je Izrael postigao mnogo, međutim, budućnost je daleko od toga da bude sigurna. "Izraelska postignuća su jedan junački uspjeh. Teško je naći presedan da je neko stanovništvo u pokretu uspostavilo državu i to posebnu vrstu države. Ipak, šezdesetogodišnji uspjeh ne daje dovoljno zamaha da se izabere budućnost".

Gospodin Dror i mnogi drugi smatraju da najveća prijetnja Izraelu dolazi od Irana koji razvija nuklearnu tehnologiju. Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je rekao da bi Izrael trebalo izbrisati sa zemljovida. Izraelski čelnici kažu da Iran s nuklearnim oružjem ne dolazi u obzir što se tiče židovske države. Šezdeset godina nakon svog osnivanja Izrael tek treba postići mir s Palestincima. Hoće li u tome uspjeti ili ne moglo bi također odrediti njegovu budućnost. Izdavač Gershon Cohen kaže, međutim, da Izrael neće nestati. "Želimo pronaći konačno rješenje s Arapima, ali ako ne uspijemo, moramo vjerovati da ćemo pobijediti svugdje i na svakom mjestu".

Politički analitičar Yehezkel Dror kaže da Židovi koji su izabrali da žive u Izraelu dijele duboku predanost jedan prema drugom. Kaže da je nakon 60 godina to možda najveće izraelsko postignuće. "To znači da se danas osjećate dijelom židovskog naroda i judaizma, da sebe smatrate Židovom s obvezom prema Židovima ma gdje se god oni nalazili".

Gospodin Dror kaže da je šezdeset godina kratko razdoblje, ako se usporedi s dvije tisuće godina koliko su Židovi živjeli bez svoje države. Dodaje da suvremena židovska država predstavlja uspjeh, ali da će trebati mukotrpno raditi još najmanje 60 sljedećih godina kako bi se taj uspjeh učinio permanentnim.

XS
SM
MD
LG