Linkovi

U govoru u izraelskom parlamentu, predsjednik Bush kritizirao 'one koji žele pregovarati s teroristima'


U govoru u izraelskim parlamentom, povodom obilježavanja 60. godišnjice osnivanja Izraela, američki predsjednik George Bush kritizirao je 'one koji misle da bi Sjedinjene Države trebale pregovarati s teroristima'. Povijest je pokazala da popuštanje tim snagama daje samo lažan osjećaj sigurnosti – rekao je gospodin Bush.

Bijela je kuća odbacila mišljenje prema kojima je predsjednik Bush mislio na Baracka Obamu, senatora iz Illinoisa koji će vjerojatno biti predsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima u studenom. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino rekla je da predsjednik Bush nije govorio o Obami, ali da neće prestati govoriti o američkim idealima i vrijednostima – samo zato što će se za nekoliko mjeseci održati predsjednički izbori.

No, predsjednika je zbog ove izjave kritizirao i sam Barack Obama, rekavši da je predsjednik svjestan da se on nikad nije zalagao za pregovore s teroristima.

******

Šezdesetu godišnjicu osnivanja Izraela Palestinci su obilježili uličnim prosvjedima. Palestinci osnivanje židovske države nazivaju al-Naqba, 'katastrofa', zbog stotina tisuća izbjeglica koje su tada napustile teritorij Izraela.

No, političari s obje strane pozivaju na zaključenje mirovnog sporazuma. Čelnik Palestinske uprave Mahmud Abbas je u televizijskom obraćanju svojim sugrađanima rekao da u – kako se izrazio – 'voljenoj zemlji žive dva naroda, jedan koji danas slavi, te drugi koji komemorira svoju veliku tragediju'.

Mahmud Abbas je dodao da izraelska okupacija palestinskih teritorija ne pridonosi naporima da se postigne mir.

Izraelski premijer Ehud Olmert je u govoru pred parlamentom rekao da će mirovni sporazum – jednom kada se postigne – podržati ogromna većina izraelskog naroda te većina u zakonodavnom tijelu.

XS
SM
MD
LG