Linkovi

Papa Benedikt pozvao predsjednika Busha da međunarodne sukobe rješava diplomatskim putem


Predsjednik George Bush je na travnjaku Bijele kuće bio domaćin svečanosti u čast pape Benedikta Šesnaestog, na kojoj je bilo oko devet tisuća uzvanika.

Ministri u kabinetu predsjednika Busha kao i brojni svećenici i časne sestre uzvicima su odobravanja pozdravili poglavara katoličke crve. Svečanost je počela intoniranjem himni Vatikana i Sjedinjenih Država te molitvom. Uzvanici su u jednom trenutku spontano zapjevali 'Happy Birthday' u čast papi koji danas slavi 81. rođendan.

Papa Benedikt je u svom govoru pozvao američkog predsjednika da međunarodne sukobe rješava putem diplomacije. Papa je u svom obraćanju više govorio o demokraciji nego o vjeri – istakavši da ona uspijeva jedino kada su državnici inspirirani istinom i mudrošću.

Predsjednik Bush je u pozdravnom govoru rekao da su Sjedinjene Države zemlja koja se – među ostalim temelji na slobodi vjere. 'U vremenu terorizma i mržnje, Amerikancima je potrebna papina poruka koja kaže da je Bog ljubav te da je svaki ljudski život svet' - rekao je američki predsjednik. Predsjednik Bush zamolio je poglavara katoličke crkve da se u svojim molitvama spomene i Amerike.

Državni doček na travnjaku Bijele kuće, sa svim počastima, razmjerno je rijedak događaj. Na sličan je način dočekan i prethodnik pape Benedikta, papa Ivan Pavao Drugi.

Nakon svečanosti, predsjednik Bush i njegov gost proveli su oko jedan sat u službenim razgovorima u Bijeloj kući.

Papa je prije današnjeg događaja rekao da namjerava pokrenuti pitanje imigracije, jer je pogotovo zabrinut za sudbinu ilegalnih useljenika kojima prijeti deportacija a djeca su im američki državljani pa zna doći do razdvajanja roditelja i djece. Papa je za to rekao da je riječ o problemu koji je opasan po moralnu i ljudsku dimenziju društva.

Poglavar katoličke crkve danas će se poslijepodne sastati s oko 300 američkih biskupa, u Nacionalnoj bazilici u Washingtonu. Očekuje se da će se ispred crkve okupiti barem osam tisuća vjernika, dok će na ulicama kojima će papa prolaziti također biti tisuće građana.

Papa će tijekom svog šest dana dugog posjeta Americi održati dvije mise na otvorenom, na stadionima u Washingtonu i New Yorku. Obratit će se predstavnicima katoličkih visokoškolskih ustanova, govorit će u Ujedinjenim narodima, a posjetit će i Nultu točku na Manhattanu, gdje će se pomoliti za žrtve terorističkih napada.

Papu očekuje i teška tema pedofilskih skandala, u kojima su katolički svećenici desetljećima seksualno zlostavljali djecu, a crkvene vlasti često pokušavale zataškati takve neugodne događaje. Katolička crkva u Americi je žrtvama isplatila dvije milijarde dolara odštete, a stotine svećenika su uklonjeni iz svojih župa. Na putu u Ameriku, papa Benedikt je izjavio da osjeća duboki sram zbog toga što se dogodilo.

XS
SM
MD
LG