Linkovi

Lipien: 'Papu dočekuje drugačija Amerika'


Pred posjet pape Benedikta Šesnaestog Sjedinjenim Državama, Ivana Kuhar razgovarala je s dvojicom stručnjaka za američko katoličanstvo. Oni tvrde da katolička crkva u Americi prolazi kroz dramatične promjene.

Papa će biti u Washingtonu i New Yorku od 15 do 20. travnja. Istraživanje koje je provela katolička organizacija Vitezovi Kolumba pokazalo je da Amerikanci malo znaju o papi Benediktu. 81 posto ispitanika izjavilo je da o čelniku najveće vjerske zajednice u Sjedinjenim Državama 'malo zna' ili 'ne zna gotovo ništa'.

Carl Anderson, izvršni direktor Vitezova Kolumba - najveće katoličke građanske udruge koja širom svijeta ima milijun i sedamsto tisuća članova – kaže da crkveni nauk pape Benedikta predstavlja kontinuitet s njegovim prethodnikom, papom Ivanom Pavlom Drugim: "Postoji intelektualni kontinuitet - iako su kao osobe i po svojim biografijama njih dvojica prilično različiti. No, kada je riječ o ulozi kršćanstva u suvremenom svijetu, oni su jedinstveni."

Među ostalim, i papa Ivan Pavao Drugi i Benedikt Šesnaesti protive se pobačaju i zaređenju žena. Inzistiraju na svetosti braka kao zajednice muškarca i žene. No, katolici u Americi su manje jedinstveni. U prošlih je deset godina crkvu napustila oko trećina vjernika koji su se inače smatrali liberalima. Zamijenili su ih većinom nedavno pridošli imigranti, koji su znatno tradicionalniji.

Analitičar američkog katoličanstva Ted Lipien kaže da Benedikta Šesnaestog u Americi dočekuje prilično različita katolička zajednica, nego što je to bio slučaj 1979. prilikom prvog posjeta pape Ivana Pavla drugog. "Papa Benedikt dolazi u posjet prilično različitoj i mnogo konzervativnijoj katoličkoj crkvi, u usporedbi s onom koju je posjetio njegov prethodnik" - izjavio je za Glas Amerike Ted Lipien.

U Sjedinjenim Državama živi oko 65 milijuna katolika, što je oko 26 posto ukupnog stanovništva. Katoličkoj crkvi s najvećim entuzijazmom pripadaju starije generacije, ljudi iznad 60 godina. U sljedeća dva do tri desetljeća, većina američkih katolika bit će podrijetlom iz Južne Amerike. Ted Lipien navodi neke razlike između američkog katoličanstva i katoličanstva kakvo postoji u nekim europskim zemljama: "Na primjer, konzervativno krilo katoličke crkve u Sjedinjenim Državama nije nacionalističko ili ksenofobično. Čak niti najkonzervativniji američki katolici ne iskazuju protivljenje useljavanju stranaca u Ameriku – što se može čuti u konzervativnim katoličkim organizacijama u europskim zemljama poput Poljske i nekim drugima."

Papa Benedikt je tek treći papa koji posjećuje Sjedinjene Države. Za svog šestodnevnog posjeta, susrest će se i s predstavnicima drugih vjera. Posjetit će i jednu sinagogu u New Yorku. U Ujedinjenim narodima, održat će govor prilikom obilježavanja 60. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

16. travnja Benedikt Šesnaesti će u Americi proslaviti svoj 81. rođendan, a 19. travnja treću godišnjicu od kako je postao papa.

XS
SM
MD
LG