Linkovi

Danas svečani doček Pape na travnjaku Bijele kuće


U vojnoj bazi Andrews, u blizini Washingtona, papu su dočekali predsjednik George Bush i prva dama Laura Bush. Svečana dobrodošlica uz sve državne počasti poglavara katoličke crkve održava se danas, na travnjaku Bijele kuće, nakon čega slijedi privatni sastanak s predsjednikom Bushom. Papa Benedikt Šesnaesti će za svog posjeta Americi služiti dvije mise, na stadionima u Washingtonu i New Yorku, obratit će se studentima i profesorima na nekoliko visokoškolskih katoličkih ustanova, sastat će se s predstavnicima drugih vjerskih zajednica.

U New Yorku će se pomoliti na Nultoj točki, na mjestu gdje su nekad stajali neboderi-blizanci. Velečasni Thomas Reese, predavač na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu kaže da će vrhunac Papina posjeta međutim biti njegov govoru u Ujedinjenim narodima, u petak. "Papina poruka glasit će da se odnosi među državama ne bi smjeli temeljiti na vojnoj moći i novcu, već da bi trebali biti vođeni u skladu s etičkim načelima, moralnim vrijednostima. Papa će govoriti o važnosti mira i pravde, o značaju napora da se oni postignu. Mislim da će ponoviti misao svog prethodnika, pape Ivana Pala Drugog koji je rekao da neće biti mira ako nema pravde, a da pravde neće biti ako se ljudi ne pomire. Prema poglavaru naše crkve, to je svijetu potrebno – mir, pravda, pomirenje, i to će biti poruka njegova govora u Ujedinjenim narodima".

Posjet Sjedinjenim Državama bit će prilika da se Amerikanci – među njima i oko 67 milijuna katolika – upoznaju s poglavarom katoličke crkve. Katolički novinar John Allen, autor biografije o Josephu Ratzingeru, kaže: "Ovaj papa u medijima nije toliko istaknut kao njegov prethodnik. To znači da njega, barem u Americi, znaju jedino izraziti poznavatelji stanja u katoličkoj crkvi. U tom smislu, svrha njegova posjeta je i da se na izvjestan način predstavi američkoj javnosti".

Prije no što je postao papa, prije tri godine, kardinal Joseph Ratzinger bio je u Vatikanu zadužen za crkvenu doktrinu – mediji ga opisuju kao osobu koja je gotovo 25 godina – na intelektualnom i dogmatskom planu – 'održavala red' među teolozima i svećenstvom. Francesco Cesareo, dekan jednog katoličkog koledža u Massachusettsu, kaže međutim da je papa Benedikt, kao osoba, vrlo različit od slike koju su stvorili mediji. "On je – prije svega – vrlo skromna osoba. Uzimajući u obzir njegov intelekt, teološko obrazovanje i visok položaj, on je vrlo skroman čovjek. Također, vrlo je ljubazan i srdačan. Na žalost, ta strana njegove individualnosti nije poznata ljudima".

Za svog posjeta Americi, papa Benedikt govorit će i o kontroverzama s kojima se katolička crkva u Americi već desetljećima nosi – o pobačaju, o kontracepciji, kao i o sve manjem broju mladića koji se odlučuju za zvanje svećenika. Ovaj posljednji problem ovdašnja katolička crkva smatra posebno kritičnim. Papa će, kaže Thomas Reese, možda govoriti i o pedofilskim skandalima za koje su odgovorni bili katolički svećenici, ali i crkvene vlasti koje su ih često pokušale zataškati. "Kao kardinal, papa Benedikt je bio na čelu tijela koje je izbacivalo svećenike iz crkve, kada se ustanovilo da su odgovorni za seksualna zlostavljanja. On je tada imao pristupa dokumentaciji o tim slučajevima. On je svjestan kakve groznih posljedica po djecu koja su bila žrtve, a i vrlo teških posljedica po samu crkvu. Prema tome, ne bi začudilo kada bi papa javno rekao da mu je žao zbog toga što se dogodilo te da sama crkva treba učiniti nešto kako bi se žrtvama pomoglo. On će također odati priznanje biskupima koji su posljednjih godina uložili velike napore da se ovako nešto ne ponovi".

Za posjeta poglavara katoličke crkve Americi, obilježit će se i dva značajna datuma iz njegova osobna života – danas je njegov 81. rođendan, a u subotu se navršava treća godišnjica od kako je postao papa.

XS
SM
MD
LG