Linkovi

Papa Benedikt uskoro u prvom posjetu Sjedinjenim Državama


Sljedeći tjedan Sjedinjene će Države posjetiti papa Benedikt. Bit će to prvi posjet Josepha Ratzingera Americi od kada je 2005. godine postao Papa. Čelnici katoličke crkve u Sjedinjenim Državama nedavno su govorili o svojim očekivanjima u vezi s Papinim posjetom.

Prva stvar koju će Amerikanci vjerojatno primijetiti je da je papa Banedikt nešto povučeniji čovjek u usporedbi sa svojim prethodnikom, karizmatskim Ivanom Pavlom drugim. Dekan Katoličkog sveučilišta Amerike, David O'Connell, rekao je u nedavnom intervjuu mreži CNN da to nije loše:

"Nadam se da će ga ljudi, prije svega, malo bolje upoznati. Za razliku od svog prethodnika, koji je bio poput rock zvijezde, papa Banedikt je malo rezerviraniji. On je intelektualac, znanstvenik. Prati ga izvjesna tajnovitost. Mislim da je to, s njegove strane, i namjerno. Kada je postao Papa, rekao je da želi da se pozornost preusmjeri više na Isusa Krista, nego na osobu Pape."

Tijekom svog petodnevnog boravka u Sjedinjenim Državama, od 15 do 20. travnja, papa Benedikt će posjetiti Washington i New York. Susrest će se s predsjednikom Georgeom Bushom, govorit će u Ujedinjenim narodima, služit će mise na dva stadiona. Sastat će se s predstavnicima drugih američkih vjerskih zajednica – u sklopu toga posjetit će i jednu sinagogu u New Yorku. Posjet Benedikta šesnaestog Americi dolazi u trenutku dok još traju stranački izbori na kojima se biraju predsjednički kandidati za izbore u studenom. David O'Connell, dekan Katoličkog sveučilišta Amerike, kaže da će Papa nastojati izbjeći politiku – iako katolička crkva savjetuje svoje vjernike da glasaju za političare koji se protive pobačaju:

"Papi su dobro poznate mnoge stvari koje se događaju u našoj zemlji, dobre i loše. Nije mi poznat sadržaj govora koje će održati, ali vrlo bi me iznenadilo kada bi u njima bilo nešto što bi se moglo protumačiti kao podrška jednoj od političkih opcija."

Kardinal Chicaga, Francis George – koji je predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Država, izjavio je međutim na kanalu C-SPAN da očekuje da će papa Banedikt govoriti o svom protivljenju američkom vojnom angažmanu u Iraku, i za vrijeme svog sastanka s predsjednikom Bushom kao i u govoru u Ujedinjenim narodima:

"Njegovo protivljenje našem započinjanju rata je bilo jasno. Jasna je i papina zabrinutost u vezi toga kako ćemo se izvući iz Iraka. Sveta se stolica nada da će Irak nakon odlaska američke vojske biti miran te da će tamošnji narod sam upravljati vlastitom sudbinom, nadajmo se pomoću demokratskih metoda. Mislim da je to cilj i naše vlade. Problem se sastoji u postizanju tog cilja, i koje su metode najprikladnije."

U Sjedinjenim Državama živi oko 67 milijuna katolika. Jedna od tema Papina boravka bit će i situacija u crkvi, koja se još uvijek oporavlja od pedofilskih skandala u središtu kojih su bile desetine katoličkih svećenika, te činjenice da su crkvene vlasti često pokušavale te skandale zataškati. Katolička je crkva žrtvama pedofilije isplatila na ime odštete oko milijardu i 500 milijuna dolara. Kardinal Francis George očekuje da će papa Benedikt govoriti i o toj temi:

"Boli ga što su djeca bila zlostavljana od strane svećenika i biskupa. Takvi su slučajevi predstavljali potpunu izdaju naše svećeničke službe, Isusa Krista i našeg katoličkog naroda. Papa vrlo jasno o tome govori, i očekujem da će to učiniti i ovaj put."

I čikaški kardinal Francis George i dekan Katoličkog sveučilišta, velečasni David O'Connell, kažu da će glavna poruka Papina posjeta biti poruka nade. Također, Papa će sudjelovati u proslavljanju 200.-te godišnjice pet najstarijih američkih nadbiskupija.

XS
SM
MD
LG