Linkovi

Sastanak Bush - Putin


Na susretu dvojica čelnika vjeruje se da će se razgovori voditi o brojnim osjetljivim pitanjima, od kojih će glavno ipak biti plan administracije predsjednika Busha o izgradnji raketnog štita u Europi. Prošli su mjesec državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates vodili u Moskvi razgovore s višim ruskim dužnosnicima. Uručili su tom prilikom i pismo predsjednika Busha Vladimiru Putinu, koje je ruski predsjednik poslije opisao kao – citiramo – "ozbiljni dokument usmjeren na rješavanje sporova između dviju zemalja". Bivši američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je za Glas Amerike da je proturaketni sustav usmjeren protiv odmetnutih zemalja s nuklearnim kapacitetima bio jedan od glavnih prioriteta predsjednika Busha: "Godine 2001. predsjednik Bush je ponudio Rusiji punu suradnju kako bismo zajedno mogli razviti dodatne kapacitete u proturaketnoj obrani. To je u to vrijeme bila iskrena ponuda. Žao mi je što je Rusi nisu prihvatili".

Gospodin Bolton kaže da je predsjednik želi pod svaku cijenu osigurati budućnost proturaketnog sustava prije negoli napusti položaj u siječnju sljedeće godine. Rusija se oštro protivi američkim planovima da se dijelovi tog sustava razmjeste u Poljskoj i Češkoj. Moskva tvrdi da taj plan prijeti sigurnosti Rusije, dok Washington ustraje u tome daje cilj obrambenog štita zaštita od eventualne prijetnje iz Irana. Prije odlaska iz Washingtona predsjednik Bush je izrazio optimizam glede postizanja sporazuma o sustavu zaštite protiv antibalističkih raketa.

Profesorica Angela Stent sa Sveučilišta Georgetown ovdje u Washingtonu vjeruje da je postizanje sporazuma moguće, ukoliko u njega budu uključeni neki američki ustupci: "Moguće je da će se postići neka vrsta sporazuma. Ali ja još uvijek smatram da bi za rusku stranu da sklopi sporazum sa Sjedinjenim Državama, u koji je uključeno razmještanje dijelova sustava u Češkoj i Poljskoj – s njihovog stajališta – bilo pristajanje na nešto za što su prije govorili da se neće dogoditi. Ali također mislim da će to ovisiti i o tome što Sjedinjene Države budu ponudile".

Profesorica Stent, inače bivša obavještajna djelatnica pri Nacionalnom vijeću za obavještajne djelatnosti, kaže kako nije vjerojatno da će Sjedinjene Države odustati od planiranih lokacija za proturaketni sustav u Poljskoj i Češkoj u okviru nekog eventualnog pogađanja s Moskvom: "Mislim da postoji želja s američke strane za suradnju s Rusijom oko tog pitanja, mislim da nije samo riječ o promidžbi. Međutim, mislim da postoji i određena nespremnost od strane administracije predsjednika Busha da odustane od razmještanja dijelova sustava u Češkoj i Poljskoj".

Nedjeljni susret dvojice predsjednika vjerojatno će biti i njihov posljednji u ovom svojstvu. Putin, naime, napušta dužnost 7. svibnja.

XS
SM
MD
LG