Linkovi

Hillary Clinton na udaru kritika zbog izjave o posjetu BiH 1996. godine


Jedno od glavnih pitanja oko kojih se vrti kampanja za Bijelu kuću glasi – tko je najspremniji kandidat za vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Demokratska senatorica Hillary Clinton tvrdi da je svoje vojno i međunarodno iskustvo stekla na svojim brojnim putovanjima u inozemstvo. Prošlog tjedna pohvalila se kako je tijekom puta u Tuzlu 1996. godine morala izbjegavati snajpersku vatru zbog koje je odgođena ceremonija njenog dočeka.

No od kada je to izgovorila novinari, od kojih su neki bili u njenoj pratnji, ustvrdili su da ne govori istinu pa su tako iz arhiva izvađene i video snimke koje izravno pobijaju tvrdnje bivše prve dame. Nakon suočavanja s ovakvim dokazima Hillary Clinton nije preostalo ništa drugo nego da kaže kako se pogrešno izrazila, ali da to ne treba čuditi budući da izgovori milijune riječi na dan. Svoju neistinitu tvrdnju ocijenila je tek kao manju pogrešku.

Na udaru kritika svojedobno se našao i njen suparnik u nadmetanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Barack Obama. Neka vanjskopolitička stajališta Baracka Obame kritičari su ocijenili kao naivna, a jedna od takvih izjava bila je ona u kojoj je Obama ustvrdio da bi, ukoliko pakistanske vlasti ne bi same djelovale, izvršio udar u Pakistanu na neku važnu terorističku metu ukoliko bi dobio odgovarajuće obavještajne podatke.

Neki kažu da najviše iskustva na međunarodnom planu ima najvjerojatniji republikanski kandidat John McCain no i senator iz Arizone dao je materijal kritičarima kad je nedavno izjavio da Iran uvježbava pripadnike al-Qaide koje potom upućuje u Irak.

XS
SM
MD
LG