Linkovi

Rusija želi ograničiti strana ulaganja u 42 'strateška sektora'


Donji dom ruskog parlamenta prije nekoliko dana je usvojio zakon koji ograničava strana ulaganja u industrijske sektore od strateškog interesa. Do ovoga je došlo netom nakon što je ruska vlada objelodanila uhićenje dvojice Amerikanaca ruskog podrijetla osumnjičenih za industrijsku špijunažu.

Ruska Duma je usvojila zakon kojim se ograničava strano ulaganje u 42 strateška sektora, uključujući proizvodnju i prodaju vojne opreme, nuklearnu industriju, rudarstvo i medije. Zakon nalaže svakom stranom ulagaču koji želi kupiti više od 50 posto dionica neke kompanije u bilo kojem od navedenih sektora da mora dobiti odobrenje od posebne komisije, sastavljene od ekonomskih i sigurnosnih dužnosnika. Strane državne firme morat će proći istu proceduru ako žele kupiti više od 25 posto udjela u nekoj ruskoj tvrtki s izdane liste.

Da bi postala zakon, ovu mjeru još čeka odobrenje gornjeg doma parlamenta i ruskog predsjednika.

Nikolai Petrov iz moskovskog Centra Carnegie kaže da je ovaj zakon znak dramatične promjene u usporedbi s razdobljem od prije deset godina, kada je Rusija bila zainteresirana za strana ulaganja. On tvrdi da je državna kontrola ključ današnje ruske industrijske politike.

Nikolai Petrov kaže da je zakon koji je usvojila Duma jedan iz niza mjera koje postrožuju uvjete za strana ulaganja u industrije koje Kremlj želi držati pod kontrolom.

Ovaj prijedlog zakona usvojen je u vrijeme kad ruska vlada strogo provjerava jednu od najvećih ruskih kompanija u stranom vlasništvu. Početkom ovog mjeseca dva brata Amerikanaca ruskog podrijetla uhićena su pod optužbom za industrijsku špijunažu. Jednog je ruska obavještajna služba FSB identificirala kao Alexandra Zaslavskog, bivšeg studenta i člana British Councila. A drugi, Ilya Zaslavsky, direktor je rusko-britanskog projekta zajedničkog ulaganja TNK-BP.

Ruska državna novinska agencija Interfax citirala je FSB koja tvrdi da su osumnjičeni prikupljali povjerljive podatke za nekoliko stranih naftnih i plinskih kompanija. Ruske su vlasti prošli tjedan upale u ured tvrtke TNK-BP i zaplijenile brojne dokumente i datoteke.

U izjavi objavljenoj na Internetu, dužnosnici ove tvrtke tvrde da ona djeluje isključivo u okviru zakona.

Nikolai Pakhomov, neovisni politički kolumnist, misli da ovaj događaj 'ne bi trebalo dramatizirati', i dodaje da 'industrijska špijunaža među konkurentima, posebno u državnim kompanija, nije neuobičajena'.

Tvrtka TNK-BP sučeljena je s dodatnim problemima. Prošli je tjedan ruski ured za zaštitu prirodnih resursa objavio da će provjeriti Samotlor, najveće naftno polje u Sibiru u vlasništvu TNK-BP-a. Voditelj ove inspekcije bit će Oleg Mitvol koji je 2006. istraživao kršenje ruskih zakona zakona o zaštiti okoliša od strane tvrke Royal Dutch Shell na projektu Sakhalin-2.

Istraga je završila prodajom kontrole projektom od 22 milijarde dolara državnoj plinskoj kompaniji Gazprom.

Yevgeny Volk, direktor ruskog ureda američke Zaklade Heritage, kaže da su ovakve istrage 'više vezane za ekonomiju nego ekologiju'. On tvrdi da je riječ o naporu Kremlja da ostvari potpunu kontrolu nad ruskim prirodnim resursima.

Volk kaže da je to način na koji ruska politička elita nastoji zadobiti kontrolu nad najprofitabilnijim područjem ruske ekonomije. On dodaje da su gospodarski sektori koji uključuju oružje, prirodna bogatstva i naftu vladi vrlo privlačni i zbog toga ih želi staviti pod kontrolu.

Yevgeny Volk kaže da su mjere protiv tvrtke TNK-BP odraz unutarnje politike Kremlja te mogući način da ljudi u Putinovoj vladi učvrste svoj utjecaj prije nego što sadašnji zamjenik premijera – inače i direktor Gazproma - Dmitry Medvedev, preuzme predsjedničke dužnosti u svibnju.

Ruske naftne i plinske tvrtke igrale su ključnu ulogu u nedavnom gospodarskom procvatu ove zemlje. Iako se procjene razlikuju, prema jednom istraživanju Svjetske banke i MMF-a, ruski sektor nafte i plina predstavljao je 64 posto ukupnih državnih prihoda u 2007. godini.

XS
SM
MD
LG