Linkovi

Sutra počinje suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču


S deset mjeseci zakašnjenja u odnosu na prvi za to određen datum, u utorak počinje suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku. Uvod u proces je današnja predraspravna konferencija sa zadnjim detaljima o procesu.

Riječ je haškom suđenju koje će neko vrijeme privlačiti medije u Hrvatskoj – uključujući i izravan TV prijenos iz sudnice.

Ovim se označava početak kraja jedne dugačke epizode u odnosima Zagreba i Haaga – predmet je konačno došao gdje mu je mjesto, pred sudsko Vijeće i u proceduru. Suđenje vodi Nizozemac Alphonse Orie, iskusan, kvalitetan sudac koji će znati voditi proces bez prevelikog otezanja, koncentrirajući se na najbitnije. Orijeva poslovnost dobrodošla je vrlina u vremenima finaliziranja rada kaznenog suda.

Suđenje je prilika da se na jednom mjestu skupe dokazi o odgovornosti vrhova – ili se pobiju teze iz optužnice. Optužnica je teška. Istina, odnosi se na relativno malen broj ljudskih žrtava - 37 - u odnosu na većinu drugih haaških optužnica a pogotovo na priče i mitove. No, optužnica dokumentirana rašireno nasilje, zastrašivanje, istjerivanje i sprječavanje povratka izbjeglih te pljačku i uništavanje imovine. Radi se o desecima tisuća objekata.

Optužnica je od inicijalne, od 8. lipnja 2001. godine do danas doživjela izmjene, skraćenja i pojašnjenja. Zadnje je u siječnju potpisao novi glavni tužitelj Serge Bremmertz. Složena je po klasičnom haškom obrascu zajedničkog kriminalnog pothvata sa planiranjem i organiziranjem kampanje nasilja – o čemu su dokaz brijunski transkripti ali i drugi dokumenti.

Prema optužnici Ante Gotovina je bio operativni zapovjednik operacijom Oluja u južnim dijelovima tzv. „krajine“. Ivan Čermak je, kao zapovjednik Knina i predstavnik vlasti imao ulogu u održavanju reda a Mladen Markač je bio zapovjednik specijalaca uključenih u operacije. U prosincu 2005. godine objavljena je objedinjena optužnica a sva trojica su odbacila njezine navode.

Suđenje bi moglo potrajati do dvije godine.

XS
SM
MD
LG