Linkovi

New York Times: 'Suđenje Gotovini je prilika da se rasvijetli i manje poznata američka uloga u hrvatskoj protu-ofenzivi protiv Srbije'


Pariška dopisnica New York Timesa Marlise Simmons navodi izjave neimenovanih odvjetnika koji su upoznati sa suđenjem Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, prema kojima je ovaj predmet možda prilika da se rasvijetli i 'manje poznata američka uloga u hrvatskoj protu-ofenzivi protiv Srbije', u ljeto 1995.

"Američki vojni savjetnici – među kojima je bilo i umirovljenih i aktivnih članova oružanih snaga Sjedinjenih Država – pomogli su u planiranju operacije" - piše u članku New York Timesa. Amerikanci su upravljali bespilotnim letjelicama koje su snimale situaciju na bojišnici te hrvatskoj vojsci dostavljale obavještajne podatke – piše newyorški dnevnik, navodeći izjave neimenovanih hrvatskih dužnosnika.

Aktivnosti američkih savjetnika nisu predmet optužnice u slučaju Gotovina-Čermak-Markač, no tijekom suđenja moglo bi doći do otkrivanja kakvim su se obavještajnim metodama i izvorima informacija Amerikanci služili – navodi New York Times neimenovane odvjetnike.

U članku piše da je Washington iskazao priličan interes za suđenje, te se navodi izjava jednog višeg dužnosnika tužiteljstva, prema kojem su američki diplomati s predstavnicima Tribunala raspravljali o ovom predmetu.

Značaj suđenja za Hrvatsku izražava, među ostalim, i činjenica da optužene bivše generale brane četiri odvjetnika koji već imaju iskustva s Haagom. Među njima je i Greg Kehoe, bivši tužitelj u Tribunalu, koji je u međuvremenu bio i glavni tužitelj na suđenju iračkom diktatoru Sadamu Huseinu - piše New York Times.

******

Dnevnik Washington Times piše o ostavci admirala Williama Fallona, zapovjednika američkih snaga na Srednjem istoku. Povod ostavci bio je članak o admiralu Fallonu u časopisu Esquire naslovljen 'Čovjek između Rata i Mira'. Autor članka tvrdi da admiral Fallon ima vrlo kritičan stav prema američkoj politici u regiji, pogotovo kada je u pitanju Iran.

Navodi se i izjava Williama Fallona televizijskoj mreži al-Jazeera prema kojoj njemu - u obavljanju njegova posla – politika sadašnje administracije 'odmaže i ne koristi.' U članku u Esquireu, admiral Fallon za sebe kaže da je 'osamljeni glas' protiv vojne akcije kojoj bi cilj bila iranska nuklearna postrojenja.

U priopćenju kojim podnosi ostavku, a koje navodi Washington Times, admiral Fallon kaže da su 'novinski članci sugerirali da postoje razlike između mojih pogleda i predsjednikove politike. Te su medijske tvrdnje postale smetnja obavljanju mog posla. Iako ja mislim da razlika nema, sama percepcija da one postoje otežava nastavak mojih napora da se u regiji ostvare američki ciljevi.'

XS
SM
MD
LG