Linkovi

Kako 'patriotsku energiju i nacionalni naboj' kanalizirati k izgradnji učinkovite demokracije u skladu s međunarodnim standardima? - Hido Biščević o glavnom 'izazovu Kosova'


'Budućnost sigurnosti i stabilnosti na Jugoistoku Europe' - naslov je panela održanog u washingtonskom Centru Woodrow Wilson na kojem su sudjelovali Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) te posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

Ulazimo u posljednje, odlučujuće razdoblje rješavanja otvorenih pitanja na Jugoistoku Europe - ustvrdio je Erhard Busek, dodajući kako je najveći problem pred regijom pitanje rješenja statusa Kosova te reakcija Srbije na najavljeno proglašenje neovisnosti te pokrajine.

U svojevrsnom zbrajanju uspjeha Pakta o stabilnosti od 1999. godine do danas, a pred predaju ovlasti novom Vijeću za regionalnu suradnju 27. veljače u Sofiji, Busek je ocijenio da regija u cjelini bilježi napredak uključujući političku stabilnost i poboljšavanje ekonomije.

Busekov nasljednik, Hido Biščević, tvrdi da se regija nalazi pred povijesnim trenutkom jer je u proteklih stotinu godina na Jugoistoku Europe bilo uspostavljeno i propalo 19 transnacionalnih saveza iza kojih su stajale strane sile. 'Kroz Vijeće za regionalnu suradnju' - istaknuo je Biščević - 'zemlje regije po prvi put same će odlučivati o svojoj sudbini bez upliva stranih sila'.

No ipak, političke konzultacije uvijek su dobrodošle tako da su Erhard Busek i Hido Bišćević razmijenili mišljenja s dužnosnicima američkog Državnog tajništva. "Bit će nastavljena – ili čak bi se usudio reći ojačana – koordinacija američkih institucija koje bi trebale pomoći, koje žele pomoći, našem Vijeću. Čini mi se posebno važno što će biti nastavljena koordinacija Sjedinjenih Država i Europske unije, kako bi pružale pomoć radu Vijeća u Sarajevu" - izjavio je za Glas Amerike Hido Biščević.

Upitali smo ga smatra li i on – poput nekih američkih analitičara – kako daljnje odgađanje primanja Hrvatske i nekih drugih zemalja regije u NATO savez može djelovati destabilizirajuće na regiju.

"Slažem se. Hrvatska s punim pravom – nakon svih postignuća vlade u posljednjih nekoliko godina, nakon uspješno procijenjenog MAP programa – očekuje u travnju pozivnicu za NATO. Vjerujem da će ne samo postignuća albanske i makedonske vlade, već i opća procjena sigurnosne perspektive, pozitivno utjecati na odmjeravanje šansi Makedonije i Albanije" - izjavio je Hido Biščević.

Na pitanje s kakvim se izazovima Hrvatska može suočiti u vezi s mogućim proglašenjem neovisnosti Kosova Bišćević je rekao: "Važno je imati na umu da je Hrvatska jedna demokratska i stabilna zemlja, da je čvrsto učvršćena u proces pregovora s Europskom unijom, da je na pragu NATO saveza. Ne vidim neke izazove koji bi na bilo koji način negativno utjecali u svezi mogućih događaja na Kosovu ili nekih reakcija koje se mogu naslućivati ili koje su možda najavljivane. Hrvatska će u svojoj politici u svakom slučaju voditi računa o izuzetnoj važnosti hrvatsko-srpskih odnosa za ukupnu i trajnu stabilnost jugoistoka Europe."

Hido Bišćević je dodao da će najveći izazov Kosova biti transformacija patriotske energije i nacionalnog naboja u formiranje učinkovite demokratske vlade i drugih državnih institucija u skladu s međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG