Linkovi

Bruce Jackson: 'Hrvatska bi trebala biti ponosna na ono što je ostvarila'


U komentaru objavljenom jučer u Washington Postu predsjednik Projekta tranzicijskih demokracija Bruce Jackson upozorio je da bi daljnje odlaganje poziva Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u članstvo NATO-a destabiliziralo Balkan. On se založio za neodložne pozive u članstvo na predstojećem summitu u Bukureštu.

Bruce Jackson vrlo je zadovoljan razinom hrvatskog ispunjavanja uvjeta za članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu. On dodaje da nitko nikada nije ispunio baš sve zadate mu uvjete, te naglašava da bi Hrvatska "…trebala biti ponosna na ono što je ostvarila".

Bruce Jackson: Je li Hrvatska dostigla točku ulaska u NATO? Apsolutno jest. Jesu li došli do praga Europske unije? Apsolutno. Nitko ne sumnja da će Hrvatska ući u uniju i pitanje se svodi samo na kalendar.

Predsjednik Projekta tranzicijskih demokracija kaže da je Hrvatska dostigla razinu ostalih europskih zemalja. Pri tome posebne zasluge pripisuje aktualnoj vlasti.

Bruce Jackson: Premijer Sanader i drugi hrvatski čelnici postigli su to da njihova zemlja postane uzor uspjeha…ekonomski uspjesi, uključujući trgovinu i nekretnine, govore o tome da ocjena hrvatske uspješnosti nije samo politička, nego je ocjena međunarodne ekonomije»

Povezujući regionalnu stabilnost s potrebom neodložnog poziva Hrvatskoj, Albaniji I Makedoniji u članstvo NATO-a, Bruce Jackson je posebo ukazao na “predstojeću nadziranu neovisnost Kosova”. Upitali smo ga – na koji će to način ulazak triju zemalja u savez utjecati na stabilnost Balkana i Kosova?

Bruce Jackson: S istoka nam stižu hitni pozivi vezani za suradnju s Rusijom, Gruzijom… i što duže budemo preokupirani s dovršavanjem posla na jugo-istoku Europe, to ćemo manje vremena imati za posvećivanje pažnje pitanjima koja će Europu pritiskati u sljedećih deset godina. Završavanje posla na balkanskoj integraciji, kao velikog koraka ka Europi, omogučit će tako ojačanoj Europi da se sučeli s novim pitanjima.

Bruce Jackson kaže da mu nije poznat niti jedan ozbiljni političar koji vjeruje u daljnje odlaganje uključenja Hrvatske u NATO savez. On je rekao da prosperitetna, miroljubiva i integrirana jugo-istočna Europa predstavlja realnost te se založio za neodložni poziv Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u članstvo saveza na summitu u Bukureštu u travnju.

XS
SM
MD
LG