Linkovi

Bush: Iran je najveći pokrovitelj terorizma na svijetu


Predsjednik Bush izjavio je da je Iran najveći pokrovitelj terorizma na svijetu i izvor nestabilnosti na Srednjem istoku. U svom jedinom govoru tijekom puta po Srednjem istoku predsjednik je pozvao narode tog područja da odbace ekstremizam i prihvate slobodu.

S pozornice u Abu Dhabiju, manje od 300 kilometara udaljenom od Irana predsjednik je pozvao na jedinstvo protiv Teherana.

"Iranske akcije prijete sigurnosti zemalja posvuda. Stoga Sjedinjene Države ojačavaju svoja dugotrajna sigurnosna jamstva našim prijateljima u Perzijskom zaljevu te okupljajući prijatelje diljem svijeta u suprotstavljanju opasnosti prije nego li bude prekasno."

Predsjednik je rekao da je Iran najveći državni pokrovitelj terorizma na svijetu nabrajajući podršku Teherana ekstremistima u Iraku, Libanonu i na palestinskim teritorijima.

"Iran upućuje stotine milijuna dolara ekstremistima diljem svijeta dok se istodobno iranski narod suočava s represijom i teškim životom."

Predsjednik Bush je poručio susjedima Irana da se vrsta ekstremizma koju podržava iranska vlada suprotstavlja njihovim nadama za bolju budućnost. Prema njegovim riječima, Iran predstavlja snažan kontrast drugim zemljama u regiji koje se kreću ka većoj slobodi i otvorenosti prema svijetu.

Kako je rekao, nitko ne treba sumnjati u američku predanost onim čelnicima koji žele provesti promjene. Pri tom je spomenuo pomoć koju su Sjedinjene Države dale zemljama Azije i Europe, razorenima u II svjetskom ratu.

"Sjedinjene Države nemaju želju za teritorijem. Mi smo zainteresirani za zajedničku sigurnost u vašoj slobodi. Vjerujemo da stabilnost može proizaći samo iz slobodnog i pravednog Srednjeg Istoka gdje su ekstremisti marginalizirani milijunima majki i očeva koji žele iste prilike za svoju djecu kakve mi imamo za našu."

Predsjednik je dao ovaj govor nakon posjete Izraelu, palestinskim područjima i nekim zemljama Perzijskog zaljeva. Predsjednik je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate iz Bahreina koji je sjedište američke Pete flote gdje je posjetio mornarički stožer iz kojeg se podržavaju američke snage u Iraku. Tom prilikom predsjednik je upoznat s pojedinostima nedavnog incidenta u kojem su sudjelovali američki brodovi i iranski gliseri u Hormuškom tjesnacu.

XS
SM
MD
LG