Linkovi

Pakistanski izbori odgođeni za veljaču?


Pakistanske vlasti danas bi trebale odlučiti kada će se održati parlamentarni izbori, koji su bili najavljeni za osmi siječnja, no odgođeni su zbog ubojstva oporbene političarke i bivše premijerke Benazir Bhutto.

Čelnik nacionalnog izbornog povjerenstva izjavio je da će izbori biti odgođeni do veljače.

Oporbene se stranke zalažu za održavanje izbora onako kako je najavljeno, za tjedan dana, iako su prije atentata na Benazir Bhutto najavljivale bojkot izbora.

Američka je vlada priopćila da se slaže s odgodom ukoliko je to želja svih pakistanskih stranaka te ako se odredi točan datum kada će se izbori održati.

Suradnik ubijene Benazir Bhutto izjavio je da je oporbena čelnica planirala objaviti dokaz namještanja izbornih rezultata one noći kad je ubijena u atentatu. Latif Kohosa iz Narodne stranke Pakistana tvrdi da je Bhutto htjela predstaviti 160 stranica dugačak dokument na konferenciji za tisak prošli četvrtak, nakon što bi ga uručila dvojici američkih zakonodavaca koji su boravili u posjeti Pakistanu.

Pakistanske vlasti priopćile su da su ubile pet i zarobile 20 militanata nakon otmice četvorice vojnika u području južnog Waziristana, uz granicu s Afganistanom. Pakistanske vlasti optužuju jednog čelnika militanata iz tog područja za ubojstvo oporbene čelnice, Benazir Bhutto.

XS
SM
MD
LG