Linkovi

SAD snažno osuđuje ubojstvo Benazir Bhutto


Samoubilački napad u kojemu je ubijena čelnica pakistanske oporbe, bivša premijerka Benzir Bhutto izazvao je prosvjede u nekoliko gradova i doveo u pitanje provođenje ključnih izbora u siječnju. Izvješće Ayaza Gula iz Islamabada i Barryja Newhousea iz Washingtona.

U govoru koji joj je bio posljednji, pred tisućama pristaša u Rawalpindiju, Benazir Bhutto je posljednjim riječima emocionalno proglasila temeljnu načelo svoje Pakistanske narodne stranke.

"Čast Pakistana je naša čast i za tu smo čast spremni žrtvovati svoje živote," kazala je gospođa Bhutto, te kratko potom ušla u svoj blindiran automobil, okružena pristašama. Dok je mahala masi kroz otvoreni krov automobila, - prema riječima očevidaca -, muškarac u prsluk s eksplozivom prišao je automobilu, pucao na bivšu premijerku, pogodivši je u grlo, a potom detonirao eksploziv, ubivši najmanje 20 ljudi.

Gospođa Bhutto je hitno odvedena u obližnju bolnicu, gdje su je liječnici proglasili mrtvom iza 18 sati po lokalnom vremenu. Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf kasnije se putem televizije obratio javnosti i proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.On za ubojstvo okrivljuje – kako ih je nazvao – ekstremiste i teroriste koji ugrožavaju integritet Pakistana. Mušaraf je obećao da će eliminirati terorističke snage u Pakistanu.

Benazir Bhutto je često izražavala zabrinutost da bi ju islamistički militanti mogli pokušati ubiti, ali je isto tako rekla da bi neki stari politički neprijatelji, uključujući i neke vladine dužnosnike, mogli pokušati na taj se način s njom obračunati.

Kako se proširila vijest o njezinoj smrti, pristaše bivše premijerke su nasiljem izražavali svoj gnjev u nekoliko gradova, paleći automobile, razbijajući trgovine, te uzvikujući slogane protiv predsjednika Musharrafa. U nemirima je živote izgubilo nekoliko ljudi.

Tijelo Benazir Bhutto prevaža se u njezino rodno mjesto Larkanu, u južnoj pokrajini Sindh, gdje će biti sahranjena.

Bivši premijer Nawaz Sharif, jedan od najpopularnijih čelnika u zemlji i protivnik i predsjednika Musharrafa i gospođe Bhutto, izjavio je da će njegova stranka bojkotirati izbore u siječnju. Bivši premijer Sharif je također pozvao Perveza Musharrafa da odstupi s predsjedničkog položaja. Pakistanska narodna stranka Benazir Bhutto i Pakistanska muslimanska liga Nawaza Sharifa dvije su najjače oporbene stranke, čije se sudjelovanje na izborima smatralo ključnim za vjerodostojnost izbora.

Američki predsjednik Bush oštro je osudio ubojstvo u posebnoj izjavi koju je dao na svom ranču u Teksasu.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju ovaj kukavički čin ekstremističkih ubojica koje pokušavaju potkopati pakistansku demokraciju", rekao je predsjednik Bush.

Bivša pakistanska premijerka vratila se u Pakistan u listopadu nakon osam godina u izgnanstvu. Prilikom povratka u Pakistan preživjela je dvostruki napad bombaša samoubojica na povorku vozila u kojoj se nalazila. U tom napadu u Karačiju poginulo je 140 ljudi. Proteklih mjeseci gospođa Bhutto je pregovarala s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom o eventualnoj podjeli vlasti – prijedlog koji su Sjedinjene Države snažno podržavale.

Benazir Bhutto predstavljala je u Pakistanu političku ikonu, naslijedivši oca Zulfikara Ali Bhutta koji je zbačen u vojnom udaru i zatim ubijen. Izabrana je za predsjednicu vlade dva puta i na tom se položaju nalazila od 1988. do 1990.godine te drugi put od 1993. do 1996. godine. U trenutku ubojstva sudjelovala je u kampanji za parlamentarne izbore koji su zakazani za 8. siječnja. Danas je izvršen napad i na drugog bivšeg pakistanskog premijera i oporbenog čelnika Nawaza Sharrifa. Nekoliko sati prije ubojstva Benazir Bhutto naoružani napadači ubili su četvoricu Sharrifovih pristaša tijekom političkog skupa u blizini Rawalpindija.

Od reakcija na ubojstvo Benazir Bhutto izdvajamo da je glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki Moon, rekao da se radi o napadu na stabilnost Pakistana. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će se održati sjednicu na temu atentata na Benazir Bhutto.

Indijski premijer Manmohan Singh izjavio je da je smrt Benazir Bhutto podsjetnik na zajedničke opasnosti koje prijete regiji od terorizma te da ukazuju na potrebu iskorjenjivanja ove opasne prijetnje. U Britaniji, premijer Gordon Brown izjavio je da Benazir Bhutto riskirala sve u pokušaju pobjede demokracije u Pakistanu dodajući da je ona bila žena iznimne osobne hrabrosti.

XS
SM
MD
LG