Linkovi

Benazir Bhutto - političarka čija su dva premijerska mandata naprasno prekinule optužbe za korupciju


Čelnici iz čitavog svijeta osuđuju ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto. Više o reakcijama – u prilogu Andrea de Nesnere.

Američki predsjednik George Bush okarakterizirao je ubojstvo Benazir Bhutto kao kukavički čin ubilačkih ekstremista koji pokušavaju potkopati pakistansku demokraciju. On je pozvao Pakistance da održe zemlju na demokratskom putu.

Indijski premijer Manmohan Singh izjavio je da je indijski potkontinent izgubio istaknutu političku ličnost koja je radila na demokraciji i pomirbi u svojoj zemlji.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai – koji je s gospođom Bhutto vodio razgovore samo nekoliko sati prije nego što je bila ubijena – rekao je da je šokiran razvojem događaja: "Sastao sam s njom jutros i doživio je kao vrlo, vrlo hrabru ženu s jasnom vizijom za njezinu zemlju, za Afganistan i za čitavu regiju – vizijom demokracije, prosperiteta i mira."

Benazir Bhutto je bila ubijena u samoubilačkom napadu, kad je odlazila s predizbornog skupa svoje Pakistanske narodne stranke, u Rawalpindiju.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy napad je nazvao odvratnim činom, a britanski ministar vanjskih poslova David Milliband pozvao je Pakistance da pokažu suzdržanost i rade na jedinstvu.

Karl Inderfurth, bivši pomoćnik državne tajnice za pitanja Južne Azije, u administraciji predsjednika Clintona, opisuje Benazir Bhutto kao vrlo hrabru ženu: "Prisustvovao sam jednoj večeri u užem krugu u njezinu čast, u Washingtonu, neposredno prije njezina povratka u Pakistan, u listopadu. Dobar dio razgovora koji smo vodili ticao se njezine osobne sigurnosti. Ona je bila potpuno odlučna da se vraća u Pakistan, premda je znala da to uključuje veliku opasnost."

Inderfurth kaže da je gospođa Bhutto bila sastavni dio pakistanskog demokratskog pejsaža: "Dva puta je bila premijerka, dva puta je bila uklonjena s dužnosti premijerke – optužbe za korupciju ticale su se i njezine vlade i njezinog supruga koji je bio pakistanski senator. No, ni na koji se način ne može govoriti o Pakistanu bez da se uzme u obzir obitelj Bhutto i, naravno, Benazir Bhutto."

Christine Fair, stručnjak za Pakistan u Korporaciji RAND, kaže da kada se govori o Benazir Bhutto mora se razmotriti što je ona predstavljala prije svoje smrti i što će predstavljati u budućnosti. Prije ubojstva, ona nije bila posebice velikog ugleda, ni naširoko poštivana niti podržavana.

"Upravo suprotno! Tijekom njezina dva premijerska mandata, ona se osramotila i zbog toga što je njezin suprug postao sinonim korupcije i pohlepe, ali i protiv nje same pokrenuti su brojni sudski procesi u europskim glavnim gradovima, kao i u samom Pakistanu zbog raznih oblika korupcije. Sada su optužbe u Pakistanu odbačene" - tvrdi Christine Fair.

Smrću gospođe Bhutto, kaže Christine Fair, sve se to promijenilo: "Danas je ona mučenica … mučenica politike u Pakistanu i mučenica žena koje su pretrpile i trpe najteži udar islamizacije Pakistana."

Benazir Bhutoo je ubijena dok je vodila predizbornu kampanju za opće izbore, zakazane za 8. siječnja. Christine Fair kaže da je pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu potrebno da se izbori doživljavaju kao slobodni i pošteni: "Da na izvjestan način legitimizira ono što je učinio u zadnjih nekoliko godina i da si osigura političko pokriće da nastavi dalje kao predsjednik. Mislim da će za Musharrafa sada postati nemoguće da sebe i svoju vladu legitimizira na način na koji je želio. Mislim da će sa sve više strana početi stizati zahtjevi da on odstupi s položaja."

To će – kaže Christine Fair – staviti zemlje koje podržavaju Perveza Musharrafa, poput Sjedinjenih Država, u nezgodan položaj. Te zemlje, po mišljenju Chirstine Fair, nemaju planove za slučaj da Pervez Musharraf napusti političku scenu Pakistana.

XS
SM
MD
LG