Linkovi

NYT: Michael Bloomberg sve bliže kandidaturi za Bijelu kuću, na neovisnoj kandidatskoj listi


Potaknut neizvjesnošću pred stranačka izjašnjavanja u Iowi i New Hampshireu, o Bijeloj kući sve više razmišlja i gradonačelnik New York Cityja, Michael Bloomberg. Taj je poslovni čovjek i milijarder cijeli život bio demokrat, netom prije stupanja na položaj gradonačelnika postao je republikanac, a sada razmišlja o tome da bude neovisni, nestranački kandidat – piše New York Times.

Bloombergovu kandidaturu podržava grupa bivših senatora, demokrata i republikanaca, kojima se ne sviđa sadašnja atmosfera u Washingtonu, obilježena dubokim stranačkim podjelama, netrpeljivošću te blokadom zakonodavnog procesa. Bloomberga – prema New York Timesu – posljednjih mjeseci redovito o vanjskoj politici savjetuje Henry Kissinger, bivši državni tajnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Newyorški list navodi riječi Michaela Bloomberga da će se kandidirati ukoliko demokrati i republikanci nominiraju izrazito različite kandidate – primjerice izrazitog liberala poput Baracka Obame te kandidata vjerske desnice Mike Huckabeeja.

Suradnici Michaela Bloomberga dali su na znanje da je on u predsjedničku kampanju – ako do nje dođe - spreman uložiti i do milijardu dolara. Bloomberg je na dvije izborne kampanje za gradonačelnički položaj potrošio oko 160 milijuna vlastita novca.

Michael Bloomberg – piše newyorški dnevnik – nema namjeru svojom kampanjom 'kvariti' izborne šanse konkretnog demokrata ili republikanca, kao što je to 2000. učinio Ralph Nader. On će se natjecati za Bijelu kuću jedino ako procijeni da će na izborima i pobijediti – piše New York Times.

******

U vezi američkog ulaska u novu 2008. godinu, agencija Associtaed Press navodi da su lokalne vlasti u nizu američkih gradova zamolile građane da je ne dočekuju pucajući u zrak. Ekipe hitne pomoći u New Orleansu na ovo su Silvestrovo – drugu godinu za redom - morale ponijeti posebno dizajnirane, za metke neprobojne kacige.

Gradski promet u Chicagu prevozio je građane na obalu jezera Michigan u središtu grada gotovo besplatno, dok je na Las Vegas Stripu novu godinu dočekalo oko 300 tisuća turista - ostavljajući, hotelima, kasinima i restoranima dnevnu zaradu od oko 200 milijuna dolara.

U Pasadeni, u južnoj Kaliforniji, na pločnicima se već zauzimaju mjesta za jutrošnju Paradu ruža, dok će u New Hampshireu dvadesetak homoseksualnih parova prvi dan u godini iskoristiti za sklapanja 'građanske zajednice' – u skladu sa zakonom koji tamo danas stupa na snagu.

XS
SM
MD
LG