Linkovi

Stranački kolegij u Iowi smanjit će broj pretendenata za Bijelu kuću


Pretendenti na predsjedničke nominacije iz redova Demokratske i Republikanske stranke ulažu posljednje napore prije stranačkih izbora u saveznoj državi Iowi, 3. siječnja.

U slijedećih nekoliko dana savezna država Iowa bit će središte američkog političkog života dok demokratski i republikanski kandidati pokušavaju pridobiti što je moguće više birača. Kad su demokrati u pitanju najnovija anketa pokazuje tijesnu utrku među troje glavnih kandidata, senatorom Barackom Obamom iz Illinoisa, bivšim senatorom iz Sjeverne Karoline, Johnom Edwardsom i senatoricom iz New Yorka, Hillary Clinton.

"Slijedeći predsjednik suočit će se s velikim problemima" - izjavila je na nedavnom izbornom skupu senatorica Hillary Clinton. Ona u kampanji ističe svoje iskustvo u Kongresu, kao i iskustvo prve dame Sjedinjenih Država, dok senator Obama tvrdi da upravo on utjelovljuje onu vrstu promjene koju birači traže. "Jeste li spremni i voljni za promjene? Idemo promijeniti svijet" - ovako svoje mahom mlade pristaše u Iowi mobilizira senator iz Illinoisa.

U republikanskoj utrci u Iowi bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee nada se da će ga rast popularnosti – koji se očituje u anketama – dovesti do pobjede. "Ja sam političar koji se probio odozdo prema gore. Amerikanci vjeruju da predsjednik mora služiti narodu, a ne da samo postane dio vladajućeg sloja" - rekao je u nedavnom obraćanju glasačima Iowe Mike Huckabee.

On u Iowi ima blagu prednost pred bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyom koji je odgovorio nizom negativnih reklamnih poruka, usmjerenih na Huckabeeja. Romney, međutim , i dalje vodi u saveznoj državi New Hampshire gdje će se izbori održati 8. siječnja, pet dana nakon glasovanja u Iowi.

Pobjeda u Iowi bilo kojem kandidatu znači jačanje izgleda za dobijanje stranačke predsjedničke nominacije. Allan Lichtman sa Sveučilišta American objašnjava da su "Izbori u Iowi važni jer su prvo odmjeravanje snaga kandidata u izbornoj godini."

Stephen Hess,stručnjak za američku politiku pri Institutu Brookings u Washingtonu, važnost Iowe u američkom političkom procesu objašnjava ovako: "Amerikanci počinju pozornije pratiti kandidate tek kad se počnu održavati stranački izbori. Tek tada počinju razmatrati tko bi mogao biti dobar kandidat na predsjedničkim izborima koji će se održati tek u studenome."

Allen Lichtman predviđa da će izbori u Iowi i New Hampshireu brzo smanjiti broj kandidata s izgledima za pobjedu: "Ove godine svi vjeruju da će izbori u Iowi smanjiti broj demokratskih kandidata na tri, a na republikanskoj strani, na četiri."

Nakon Iowe i New Hampshirea kandidati će intenzivirati svoje kampanje u Nevadi, Južnoj Karolini i Floridi gdje se izbori održavaju u siječnju. Najvažniji dan stranačkih izbora bit će 5. veljače kad će se izbori održati u čak 20 saveznih država.

Predsjednički kandidati dvije stranke bit će potvrđeni na stranačkim konvencijama krajem kolovoza i početkom rujna.

XS
SM
MD
LG