Linkovi

General David Petraeus s 'opreznim optimizmom' gleda na razvoj situacije u Iraku


Zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Petraeus, u intervjuu televizijskoj mreži Fox izložio je ciljeve ove misije za sljedeću godinu. General Petraeus je izjavio da na 2008. gleda s 'opreznim optimizmom'. Izjavio je da američka vojska želi iskoristiti uspjehe postignute ove godine, te ih nadograditi. Uspjesi su postignuti u bliskoj suradnji s iračkom vojskom – izjavio je general Petraeus.

On je istakao jačanje iračkih vojnih i policijskih snaga, rekavši da im se tijekom 2007. pridružilo oko 110 tisuća novih pripadnika. General David Petraeus je rekao da je značajno smanjenje nasilja u Iraku, tijekom prošlih šest mjeseci, rezultat dodatnih američkih pojačanja, koja su stigla u prvoj polovici godine.

Upitan o mogućnosti povlačenja nekih postrojbi iz Iraka, zapovjednik američke misije je rekao da to ovisi o 'situaciji na terenu'. General Petraeus će u ožujku o situaciji u Iraku obavijestiti Kongres Sjedinjenih Država.

Od ostalih vijesti vezanih uz Irak, tu je izjava visokog dužnosnika američke diplomacije Davida Satterfielda koji je izjavio da je na iračkim prometnicama posljednjih mjeseci znatno manje napada eksplozivnim napravama, i to zbog toga što je Iran – kako je rekao – 'zauzdao šijitske paravojne milicije'. Odluka o tome je u Teheranu bila donesena na najvišoj državnoj razini – izjavio je u intervjuu za dnevnik Washington Post David Satterfield.

XS
SM
MD
LG