Linkovi

Irak 2007: napredak ostvaren na vojnom, ali ne i na političkom polju


Proteklu godinu u Iraku obilježila su razmještanje američkih pojačanja i osjetno poboljšanje sigurnosnih prilika, ali i izostanak značajnijih napora na polju nacionalnog pomirenja.

Prije godinu dana dopredsjednik posebne nadstranačke radne skupine američke vlade za Irak, Lee Hamilton, ponudio je tmurnu procjenu nasilja u Iraku:

"Situacija u Iraku je teška i dodatno se pogoršava," rekao je.

Drugi dopredsjednik radne skupine, bivši američki državni tajnik James Baker, ovim je riječima uputio poziv radne skupine na promjene:

"Vrijeme je da se pronađe novi put naprijed, novi pristup."

Predsjednik Bush priznao je da njegova politika nije rezultirala željenim rezultatima:

"2006. godina bila je teška za naše vojnike i Iračane."

Radna skupina za Irak pozvala je na smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji. No predsjednik Bush odlučio se na suprotni pristup. U siječnju je objavio upućivanje dodatnih 30 tisuća vojnika te novu strategiju usmjerenu na poboljšavanje sigurnosti kako bi se iračkim političarima dalo vrijeme za nošenje s važnim pitanjima poput podjele zarade od nafte i ponovno uključivanje članova bivše stranke Saddama Husseina u vladu i vojsku.

"Radi se o zapanjujućem vojnom uspjehu koji je, vjerujem, prešao očekivanja čak i onih koji su vjerovali u tu ideju od samog početka."

To su riječi analitičara Michaela O'Hanlona iz institucije Brookings koji je bio kritičan prema politici administracije i skeptičan prema novoj strategiji.

"Gubili smo rat protekle tri i pol godine i sada smo, zajedno s našim iračkim kolegama, počeli graditi nešto što nam daje makar pristojne izglede za uspjeh. Radi se o dramatičnom preokretu u odnosu na prije godinu dana," rekao je Hanlon.

Prema podacima američke vojske, broj pobunjeničkih napada u Iraku pao je za 60 posto u odnosu na godinu ranije. Takav trend pripisuje se razmještanju američkih pojačanja, poboljšanjima u iračkim oružanim snagama, prekidu vatre koji su proglasile šijitske paravojne snage te odluci nekih sunitskih šeika u pokrajini Anbar da odbace al-Qaidu i počnu surađivati s koalicijom i iračkom vladom. No nisu sve vijesti iz Iraka bile dobre. Pojačane borbe u prvom dijelu godine učinile su 2007. godinu najsmrtonosnijom za američke oružane snage s gotovo 900 poginulih. Pa ipak američki ministar obrane Robert Gates, koji je stigao na čelo Pentagona prije godinu dana, kaže da preokret još nije potpun:

"Napredak je stvaran, ali i krhak. Iračka vlada mora iskoristiti ovo vrijeme, kupljeno krvlju američkih, koalicijskih i iračkih vojnika, kako bi usvojila važne zakone."

Bivša dužnosnica Pentagona, Michele Fluornoy iz Centra za novu američku sigurnost, kaže da politički zastoj u Iraku i dalje potkopava napredak ostvaren na vojnom polju:

"Ostvaren je uspjeh u smanjenju nasilja, ali hoće li se to odraziti i na širi strateški uspjeh ovist će o politici. Ako se trenutno smanjenje nasilja ne pretvori u stvarni politički napredak, onda neće puno vrijediti."

Američki dužnosnici slažu se da je politički napredak ključan, no oni također dodaju da pokrajinske i lokalne vlasti bolje funkcioniraju nego nacionalna vlada te da Bagdad, čak i bez sporazuma o podjeli zarade od nafte, upućuje više novca u pokrajine. Do kraja godine jedna od 20 borbenih brigada u Iraku bit će povučena, a do kraja srpnja, još četiri koje neće biti zamijenjene u slučaju da ne dođe do pogoršanja sigurnosnih prilika. Analitičari se slažu da bi 2008. godina mogla biti ključno razdoblje za Irak kada će se vidjeti hoće li trenutno smanjenje nasilja dovesti do daljnjeg povlačenja američkih snaga ili će terorističke ćelije, etnički sukobi i politički zastoj produžiti sukob do daljnjega.

XS
SM
MD
LG