Linkovi

Predsjednička kampanja - 2007


Dosad se samo dva puta dogodilo u američkoj povijesti da na primarnim predsjedničkim izborima ne sudjeluje aktualni predsjednik ili dopredsjednik – bivši ili sadašnji. Protekla godina također je po prvi put kao moguće predsjedničke kandidate ponudila jednu ženu i jednog Amerikanca afričkog podrijetla. Po prvi put kandidati su počeli provoditi kampanje zaozbiljno skoro cijelu godinu prije prvog glasovanja u procesu selekcije.

U godini u kojoj su se mnoge stvari dogodile po prvi put, i jedna predsjednička nominacija je po prvi puta objavljena putem Interneta. "Objavljujem danas da osnivam Odbor za ispitivanje mogućnosti moje nominacije".

Senatorica Hillary Clinton u prvim je anketama javnog mnijenja predvodila među glasačima Demokratske stranke kao prva žena, govorili su analitičari, koja bi mogla postati predsjednica. A pojavio se i prvi kandidat afričkog podrijetla za kojeg se smatra da ima izglede za pobjedu.

Senator Barack Obama također je član Demokratske stranke."Budimo generacija koja će buduće generacije učiniti ponosnima na ono što je ovdje učinila".

Demokratski guverner savezne države New Mexico, Bill Richardson, želi postati prvi američki predsjednik hispaničkog podrijetla, međutim, proteklu je godine proveo iza vodećih kandidata svoje stranke.

Kampanje za američke predsjedničke izbore zahuktale su se ovaj puta punu godinu uoči prvih stranačkih izbora.

Među republikanskim kandidatima bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney nada se da će kapitalizirati na tome što je njegova domicilna savezna država blizu New Hampshirea – prve savezne država koja će održati primarne, odnosne, stranačke izbore. Drugi republikanski kandidat, John McCain, u početku vodeći kandidat, objavio je svoju kandidaturu u travnju u brodogradilištu američke mornarice u Porthsmouthu, također u Massachusettsu.

Do travnja John McCain je potonuo u anketama javnog mnijenja, njegova je kampanja ostala bez novca, a ključni pripadnici njegova osoblja su ga napustili. On je za to okrivio sebe. "Morate preuzeti odgovornost kad ste vi osoba koja donosi odluke".

McCain priznaje da su njegove podrške ratu u Iraku i reformi imigracijskog sustava nanijele štetu njegovim izgledima. Sigurnost granica i ilegalna imigracija jedno su od vodećih pitanja među republikancima. Rudy Giuliani bio je gradonačelnik New Yorka onog dana kad su teroristi u tom gardu srušili nebodere Svjetskog trgovinskog centra 2001. godine. Zagovarao je tvrdu liniju i u početku zauzeo vodeće mjesto u anketama. "Najvažnije da ostanemo u ofenzivi protiv islamskog terorizma".

Rat u Iraku bio je glavno pitanje početkom godine među demokratskim kandidatima.U ožujku jedan od vodećih demokratskih kandidata, John Edwards i njegova supruga Elizabeth, najavili su da će nastaviti s kampanjom unatoč tome što je kod nje došlo do ponovne pojave raka. "Kroz svaki korak kampanje prolazit ćemo zajedno".

U rujnu je glumac i bivši senator Fred Thompson uskočio u republikansku predsjedničku utrku, međutim, nije uspio preuzeti vodstvo u anketama. Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, jedan od onih sa slabijim izgledima, popeo se na prvo mjesto anketa među republikancima u Iowi. Ovaj baptistički svećenik usmjerio je svoju pažnju prema jednom važnom segmentu republikanskog glasačkog tijela - vjerskim konzervativcima. Nedavno je Mike Huckabee održao govor u crkvi u Teksasu, gdje je dobio podršku od jednog drugog svećenika, sa sličnim stajalištima.

Vjera je postala i ključno pitanje za republikanskog kandidata Mitta Romneya, koji je nekoć bio i vodeći kandidat u Iowi. U jednom od svojih govora u prosincu on je branio svoju mormonsku vjeru, unatoč tome što ankete pokazuju da četvrtina Amerikanaca ne bi glasovala za mormona. "Dopustite mi da vas uvjerim kako nikakva vlast moje crkve, ili bilo koje druge crkve, neće imati nikad utjecaja na moje predsjedničke odluke".


Nemirne vode republikanskih i demokratskih predsjedničkih kandidata bit će testirane u Iowi 3. siječnja, a tjedan dana kasnije i na primarnim izborima u New Hampshireu.

XS
SM
MD
LG