Linkovi

Međunarodni promatrači i ruska oporba tvrde da parlamentarni izbori nisu zadovoljili europske standarde


Međunarodni promatrači i ruski oporbeni čelnici priopćili su da ruski parlamentarni izbori nisu bili pošteni i da nisu ispunili europske demokratske standarde, rekavši da uvjerljiva pobjeda stranke predsjednika Vladimira Putina odražava zloporabu vlasti.

S oko 98 posto prebrojanih glasova Putinova Ujedinjena Rusija osvojila je preko 64 posto glasova. Daleko iza njih su komunisti s 12 posto, dok su dvije druge pro-kremaljske stranke osvojile sedam i osam posto glasova – što je dovoljno za osvajanje mjesta u Donjem domu ruskog Parlamenta Dumi.

Oporbeni čelnik i bivši svjetski prvak u šahu Gary Kasparov osudio je jučerašnje izbore kao – citiramo – "najprljavije" u novijoj ruskoj povijesti. Predsjednik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi rekao je da su izbori održani u atmosferi zastrašivanja. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da izbori u Rusiji nisu bili niti pošteni a niti demokratski.

Predsjednik Vladimir Putin odbacio je kritike sa Zapada rekavši da su izbori ojačali legitimnost zakonodavnog tijela. Ruska izborna komiisja također je odbacila kritike iz inozemstva, rekavši da su strain promatrači imali predrasude a da se negativne analize ruskih izbora objavljuju po naređenju Amerike.

XS
SM
MD
LG