Linkovi

Wallander: Izbori u Rusiji više 'odabiranje' nego 'biranje'


Građani Rusije danas izlaze na parlamentarne izbore. Premda ruski predsjednik Vladimir Putin ustraje da će glasovanje biti otvoreno i pošteno, kritičari optužuju Kremlj za manipulaciju predizbornom kampanjom.

Analitičari kažu da gotovo da nema sumnje tko će pobijediti na izborima za Dumu. Najnovija anketiranja daju između 62 i 67 posto podrške birača stranci Ujedinjena Rusija, koju predvodi predsjednik Vladimir Putin. Najbliži suparnik, Komunistička stranka, dobit će, kako se procjenjuje, oko 14 posto glasova.

No, prema tvrdnjama lokalnih medija i organizacije Amnesty International, unatoč sigurne pobjede, ruska vlada nije prestajala šikanirati oporbene stranke. Kako kažu, ruska policija opetovano je razbijala oporbene skupove i pritvarala glavne oporbene čelnike. Kremlj je dominirao valovima svih nacionalnih televizijskih kanala i kontrolirao tko se uopće mogao kandidirati za izbornu funkciju. Vlada je drastično 'srezala' broj međunarodnih promatrača na izborima, te, na koncu, nije im ni izdala ulazne vize. To je navelo Organizaciju za sigurnost i suradnju u Europi da otkaže svoje planove za monitoring izbora.

Celeste Wallander, sa Sveučilišta Georgetown, u Washingtonu, ruske izbore naziva 'probiranjem', a ne 'biranjem': "Rusija je čisti slučaj u kojemu čelništvo uspije razdvojiti samo održavanje izbora od njihove svrhe, koja je – dati biračima smisleni izbor i održavati čelnika odgovornima za njihove čine i odluke."

Wallander kaže da je vlada stvorila 'Ujedinjenu Rusiju' kao mehanizam za osiguravanje nastavka potpune političke kontrole u zemlji. Da bi ostvario svoje ciljeve, Kremlju treba nadmoćna pobjeda u parlamentu, kaže Wallander: "Sa 70 posto, 'Ujedinjena Rusija' bi ostvarila premoćnu većinu i može mijenjati ustav i napraviti ustvari sve što god poželi."

Analitičar David Satter ističe da politički vladari također upravljaju i glavnim ruskim privatnim kompanijama. Prema ovom bivšem dopisniku iz Moskve, sukobi između onih koji objedinju političku moć s ekonomskom moći, neumitni su: "Prema sistemu koji se razvio, samo je jedan čovjek sposoban posredovati u tim sukobima, a to je Vladimir Putin. U tom smislu, on sjedi na vrhu ekstremno nestabilne piramide, sačinjene od ljudi koji ustvari u mnogo slučajeva mrze jedni druge. I to ne zbog političkih razlika, nego oko sukoba koji neumitno nastaju kao rezultat konkurencije za novac i vlast. On je jedini koji to može držati na okupu."

Celeste Wallander kaže da Putinov politički sustav funkcionira ponajviše kroz korupciju i patronažu, u kojoj je čelnik Kremlja 'glavni pokrovitelj'. Drugačiji predsjednik značio bi političku i ekonomsku propast za čitav vladajući sloj, kaže Wallander: "Ukoliko pobijedi bilo koji od Putinovih suradnika i postane predsjednik – svi drugi gube. I to zato što svoju vlast i moć kao novi glavni pokrovitelj ta osoba uzgrađuje tako da redistribuira političku moć, te da pristup političkim pokroviteljima pruži svojim prijateljima i svojim klijentima."

Wallander kaže da strah od gubitka vlasti izaziva i rastuće ekstremni rječnik kakav se sada čuje iz Kremlja. U ponedjeljak, Putin je Zapadu rekao da ne zabada 'svoje šmrkave noseve' u stvari Rusije. U srijedu, on je ponovno upozorio strane države da se ne miješaju u ruske unutrašnje poslove. Ranije je oporbu optužio da surađuje sa 'stranim veleposlanstvima' kako bi od Rusije napravila 'slabu, bolesnu državu' i 'dezorijentirano, podijeljeno društvo'.

David Satter kaže da ništa ne okupi rusko javno mijenje tako dobro kao prijetnja iz inozemstva: "U takvim uvjetima, Kremlj ima duboko usađen interes da stvara situaciju u kojoj Rusija izgleda kao da je okružena neprijateljima i u sukobu s vanjskim svijetom."

Prema Celeste Wallander, Putin želi izolirati svoj vladajući krug od očiju javnosti. Ona kaže da trenutni kremaljski vladari transparentnost doživljavaju kao prijetnju: "Takav politički sustav funkcionira samo onda ako je izdvojen iz društva, ako je neupitan i nepropitivan, ako elita može nastaviti manevrirati sama unutar sebe i međusobno si dijeliti usluge. Čelnike se ne drži odgovornima pred javnošću, a vlast se ne drži zato što si izabran, ili zato što si učinkovit, ili zato što si kompetentan … političku vlast držiš zahvaljujući onima koje poznaješ i onima koje plaćaš."

Sa 70 posto podrške, Vladimir Putin uživa stvarnu popularnost kod Rusa koji mu u zaslugu pripisuju poboljšanje njihovog standarda življenja. No, analitičari ističu da su poboljšanja postignuta kroz dramatično povećanje prihoda od izvoza energenata, a ne kroz jako, jako potrebne ekonomske reforme.

XS
SM
MD
LG