Linkovi

Ruski državni mediji prognozirali pobjedu Putinove stranke nekoliko minuta nakon zatvaranja glasačkih mjesta


Najmanje dvije ruske oporbene stranke planiraju sudskim putem uložiti prosvjed protiv ishoda jučerašnjih parlamentarnih izbora, na kojima je – kako se čini – uvjerljivo pobijedila stranka predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je prebrojano nešto više od polovice glasačkih listića, stranka Ujedinjena Rusija dobila je 63 posto glasova. Iza nje je Komunistička partija sa samo 11 posto.

Državni su mediji prognozirali pobjedu Putinove stranke samo nekoliko minuta nakon što su zatvorena glasačka mjesta.

Prema novom zakonu, građani više ne biraju pojedinačne kandidate koji će ih predstavljati u parlamentu, već glasaju za stranke, koje potom odlučuju koji političari ulaze u zakonodavno tijelo. Ustav zabranjuje treći predsjednički mandat – što znači da bi Vladimir Putin trebao odstupiti s dužnosti u ožujku sljedeće godine. Međutim, parlament u kojem njegova stranka ima većinu mogao bi ga izabrati za premijera.

Ruska oporba već tjednima optužuje vlasti za manipuliranje izbornim procesom. Oporba tvrdi da nije imala pristup medijima te da je policija prekidala političke skupove Putinovih protivnika te zatvarala oporbene vođe.

Promatrači izbora iz ruske ne-vladine organizacije Golos tvrde da su građani bili pod pritiskom bez presedana. Neki građani tvrde da su bili izloženi prijetnjama da će izgubiti posao, ako ne glasaju za Putinovu stranku. Neki tvrde da su glasačke kutije bile pune već prije početka glasanja, dok jedna osoba tvrdi da je primila mito kako bi glasala za Vladimira Putina.

Vladin čelni dužnosnik odgovoran za organizaciju izbora izjavio je da je sve prošlo glatko.

Bijela kuća je pozvala Rusiju da istraži sve navodne izborne prijevare.

XS
SM
MD
LG