Linkovi

Srednji istok: Nada, ali i zabrinutost glede američke uloge u postizanju mira


Izaslanstvo od šest bivših američkih diplomata i privatnih građana vratilo se iz misije utvrđivanja činjenica na Srednjem istoku, koja je zamišljena tako da bude okončana uoči sutrašnjeg početka palestinsko-izraelske mirovne konferencije koja se održava pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država u Annapolisu, u saveznoj državi Maryland. Članovi ove skupine izrazili su nadu – ali i zabrinutost - u sposobnost administracije predsjednika Busha da posreduje u povijesnom sporazumu kojim bi se trebao okončati izraelsko-palestinski sukob.

Izaslanstvo je predvodio veleposlanik Robert Keeley, bivši zamjenik američkog državnog tajnika za afrička pitanja. Ovaj diplomat veteran je zajedno sa svojih pet kolega posjetio Izrael, palestinski teritorij, Siriju i Libanon. U svakoj od tih zemalja imali su susrete s visokim dužnosnicima, ali i s mirovnim aktivistima i čelnicima, te nevladinim organizacijama. U razgovoru prošli tjedan s novinarima u Washingtonu veleposlanik Keeley je rekao kako su pronašli duboku čežnju prema miru među svim stranama - ali i široko rasprostranjenu zabrinutost glede američke uloge u postizanju tog mira. "Nemamo dovoljno intenzivnu ili kvalitetnu diplomaciju na Srednjem istoku, a ljudima tamo očajnički treba da razgovaraju s Amerikancima i objasne svoja stajališta, da čuju njihova stajališta, da imaju kontakte, nadajući se da ćemo prenijeti njihovu poruku našem narodu, našoj vladi, našim kongresnim zastupnicima itd".

Gospodin Keeley kaže da je njegovo izaslanstvo odabralo vrijeme za svoju misiju tako da izmjeri raspoloženje uoči početka sutrašnje mirovne konferencije u Annapolisu. Ovaj bivši američki diplomat izražava razočaranje što skup u Annapolisu nema dnevni red niti čvrsto utvrđeni krajnji rok za ostvarivanje dugo željenog cilja o rješenju s dvije države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Daniel Lieberman, inače urednik jednog mjesečnog newslettera, bio je također član ovog izaslanstva. On izražava slično razočaranje kao i veleposlanik Keeley. Kaže da se Palestinci posebno boje neuspjeha u Annapolisu i izražava zabrinutost zbog značajnih razlika u stavovima dvije strane na ovoj konferenciji.

Richard Bliss je odvjetnik i korporativni lobist ovdje u Washingtonu. On kaže da su neki od čelnika koje je susreo sa svojim kolegama opisivali Annapolis kao povijesnu priliku. Međutim, mnogi su također izražavali sumnju u izgleda za mir jer se neka ključna pitanja – kao pitanje palestinskih izbjeglica i status Jeruzalema – nisu našli na dnevnom redu. Međutim, on vjeruje da Sjedinjene Države imaju utjecaj i resurse da izvrše pritisak na obje strane da prihvate okvir za postizanje konačnog mirovnog rješenja. "Ako se strane ne slože oko rješenja u Annapolisu, Sjedinjene Države bi trebale diktirati pošteno rješenje i koristiti financijske pogodnosti i nepogodnosti kako bi se osiguralo rješenje ovog postojanog sukoba. Imamo mnoga druga pitanja s globalnim proporcijama s kojima se moramo pozabaviti i ne možemo si priuštiti da ovo pogorša pitanja i sukobe koje imamo u drugim zemljama, uključujući Irak, Afganistan i Iran".

Richard Bliss dodaje da bi rješenje izraelsko-palestinskog sukoba imalo pozitivan učinak na američke odnose s arapskim zemljama i muslimanima u regiji, te da bi u velikoj mjeri poboljšalo interese američke nacionalne sigurnosti.

Posjet ove skupine Srednjem istoku projekt je Vijeća za nacionalni interes, neprofitne i nestranačke organizacije. Njezin predsjednik Eugene Bird opisuje da ova organizacija želi poticati i promicati američku vanjsku politiku na Srednjem istoku koja je konzistentna s američkom ljestvicom vrijednosti i nacionalnim interesima.

XS
SM
MD
LG