Linkovi

Annapolis - prvi 'mirnodopski' glavni grad Sjedinjenih Država


Mirovna konferencija za Srednji istok, koja počinje danas, održava se u Annapolisu, glavnom gradu savezne države Maryland – jednom od najvažnijih povijesnih lokaliteta iz Američke revolucije. Kako javlja Roseanne Skirble, 300 godina stari Annapolis značajno je turističko središte, ali i mjesto s tipičnim urbanim problemima.

U Annapolisu, vijesti od lokalnog značaja okupljenim građanima i turistima obznanjuje gradski izvikivač, obučen u crveni frak i trorogi šešir – odjeću gradskih namještenika s kraja 18 stoljeća. Jedna od važnijih vijesti ovih dana je da se u ovom povijesnom gradiću na obali Zaljeva Chesapeake održava mirovna konferencija za Srednji istok, kojoj će nazočiti predstavnici oko 50 država i međunarodnih organizacija.

Annapolis je glavni grad savezne države Maryland, ali i veliko turističko središte. Svake godine posjeti ga oko 4 milijuna turista, koji u njemu ostave gotovo dvije milijarde dolara. Connie Del Signore, čelnice turističke zajednice Annapolisa kaže da turiste najviše privlači atmosfera 'starog kontinenta': "Ovdje je sve kao na razglednici. Kada hodate ulicama Annapolisa, kada prođete pokraj naše gradske vijećnice, zaista se osjećate kao da ste u bajci. Annapolis ima mnogo šarma, čaroban je."

Upravo je u Annapolisu 1783. ratificiran Pariški sporazum, kojim je i službeno okončana Američka revolucija i rat s Britanijom. Tu je prvi predsjednik Sjedinjenih Država George Washington donio odluku da odstupi s dužnosti zapovjednika američke vojske. Annapolis je krajem 18. stoljeća nakratko bio prvi 'mirnodopski' glavni grad mlade države. Lokalno zakonodavno tijelo najstarije je u zemlji – i nalazi se u istoj zgradi kao i prije više od 200 godina.

Jedna od kolonijalnih palača kojima Annapolis obiluje je kuća Williama Paca, jednog od potpisnika Povelje o neovisnosti. Patricia Blick, direktorica gradskog ureda za zaštitu povijesnih spomenika, o ovoj zgradi kaže: "I mi koji se bavimo ovim poslom često smo nanovo impresionirani kada prođemo ulicama Annapolisa. Recimo pored impresivne palače Paca House, je nekoliko zgrada iz 19. stoljeća, mnogo skromnijih razmjera i izgleda. U drugima američkim gradovima, dobar broj tih objekata bio bi srušen i na njihovom bi mjesto bilo izgrađeno nešto drugo."

Ali ne u Annapolisu. Gradske vlasti štite 300 godina staru arhitekturu, a stanovnici Annapolisa ponose se svojim gradom u kojem su pješaci 'glavni', a sve ulice vode do luke i brojnih marina.

"U zaljev Chesapeake utječu četiri rijeke. Svaka ulica u Annapolisu završi kraj vode. Jedrilice, jahte, čamci i brodovi svih vrsta usidreni su ovdje cijele godine. Utrke jedrilica održavaju se i zimi. Zbog toga je Annapolis vrlo slikovit gradić" - kaže Connie Del Signore.

Dodatna atrakcija Annapolisa je i Akademija američke ratne mornarice. Turisti ovdje svakog podneva mogu pogledati mimohod oko 4 tisuće pitomaca. Mirovna konferencija za Srednji istok održava se upravo u jednoj od zgrada mornaričke Akademije.

Bez obzira na dinamičnu turističku scenu, Annapolis ima i problema koji su tipični za svaki američki grad. Jedan od njih je prenapučenost i s tim povezano poskupljenje troškova stanovanja. Starosjedioci se žale da grad raste prebrzo, što ne prati razvoj infrastrukture, pogotovo prometnica.

Međutim, lokalni su problemi ovih dana zasjenjeni važnim međunarodnim skupom – konferencijom koja bi trebala obnoviti mirovni proces između Izraela i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG