Linkovi

Vanjskopolitički komentator Washington Timesa Ivu Sanadera nazvao 'drskim lažljivcem, najgorim u Istočnoj Europi'


Dnevnik Washington Times objavio je članak svog vanjskopolitičkog komentatora Jeffreya Kuhnera pod naslovom 'Laži u crvenoj sjeni' koji – neposredno pred izbore u Hrvatskoj – kritizira premijera Ivu Sanadera. Autor ga naziva 'nepopravljivim i drskim lažljivcem, najgorim u istočnoj Europi'.

'Sanaderova vlada građanima Hrvatske tumači da je članstvo u Europskoj uniji nešto na što se sa sigurnošću može računati. To nije točno. Vlada nije uspjela reformirati ekonomiju i pripremiti je za članstvo u Uniji. Na ekonomskom planu, kao i u reformi sudstva, Hrvatska zaostaje za drugim bivšim komunističkim zemljama. Međutim, umjesto da se suoči s teškom stvarnošću, Ivo Sanader je niječe, ili još gore, o njoj laže, kako bi prikrio slab rad svoje vlade' – piše u Washington Timesu Jeffrey Kuhner.

Iako mnoge međunarodne analize kritiziraju stanje u Hrvatskoj, "vlada obično za svoju javnost izdvoji par pozitivnih informacija iz tih dokumenata te tvrdi da je stranci samo hvale za postignuti napredak." Jeffrey Kuhner – koji je prije desetak godina u Washington Timesu redovito hvalio stranku Franje Tuđmana – sada piše da je 'HDZ imao još jednu priliku ali ju je propustio.' Kako pokazuju ankete pred izbore, piše ovaj američki novinar, 'Hrvati odbacuju Sanaderovu politiku arogantnog i kontinuiranog varanja'.

******

Dnevnik Washington Post objavio je članak švedskog novinara Macieja Zarembe o misiji Ujedinjenih naroda na Kosovu, neposredno nakon parlamentarnih izbora u toj pokrajini. Zaremba Kosovo naziva 'prvom državom na svijetu kojom vladaju Ujedinjeni narodi'. Međunarodna misija naime na Kosovu ne čuva samo red i mir, već i obučava policiju, piše nastavne programe i prikuplja poreze. Stanovnici Kosova su prvo bili zahvalni, no sada, nakon osam godina dugog međunarodnog protektorata, počinju iskazivati otpor – piše švedski novinar.

Kosovare najviše smeta neefikasnost misije UN-a, njezina korumpiranost i česte nelogičnosti. Maciej Zaremba navodi jednu od njih. Ujedinjeni narodi tvrde da nemaju dovoljno novca za plaće kosovskih sudaca. Međutim, djelatnike lokalne željeznice efikasnijem managementu podučava stručnjak iz Sierra Leonea, koji zarađuje 11 tisuća dolara mjesečno. Što je još gore, instruktor uopće nije stručnjak za željeznice već za luke. 'Kosovski željezničari – koji zarađuju jedva 200 dolara mjesečno - bili su posebno srditi kada su čuli da je u Sierra Leoneu željeznica prestala funkcionirati još 1975. godine' – piše u Washington Postu Maciej Zaremba.

XS
SM
MD
LG