Linkovi

Indianapolis Star: Kontroverzni 'Zid' postao je najposjećenija lokacija u Washingtonu


Dnevnik Indianapolis Star piše o 25. godišnjici spomenika američkim vojnicima koji su poginuli u Vijetnamu – mramornog zida u blizini Bijele kuće u Washingtonu na kojem je uklesano više od 58 tisuća imena. Spomenik je prije četvrt stoljeća bio kontroverzan, jer se smatralo da žrtvama treba odati počast tradicionalnije dizajniranim umjetničkim djelom – a ne zidom koji, osim imena poginulih, posjetioce sučeljava i s vlastitim likom koji se zrcali kroz crnilo mramora, ukazujući indirektno na univerzalnu odgovornost za rat. Bez obzira na početno opiranje mnogih veterana, spomenik je vremenom postao najposjećenija lokacija na washingtonskom Nacionalnom Mallu – piše Indianapolis Star.

Dnevnik Burlington Free Press iz savezne države Vermont objavljuje uvodnik pod naslovom 'Počast veteranima, angažman za mir'. Podsjećajući na rat u Vijetnamu, koji je Ameriku duboko podijelio, uvodničar primjećuje da su, 'hvala Bogu, Amerikanci kao nacija sazreli u posljednjih tridesetak godina, te su sada sposobni odijeliti vojnike od vanjske politike koja ih šalje u rat.' Rat u Iraku je jednako podijelio Ameriku kao i Vijetnam, međutim danas ljudi razumiju da su naši vojnici i marinci tamo jer je to njihova dužnost – piše Burlington Free Press. Zato, podršku vojnicima danas iskazuju i oni koji podržavaju politiku Bijele kuće, ali i oni koji se protive ratu u Iraku. 'Našim veteranima odat ćemo najveću počast ako se angažiramo u borbi za mir u svijetu' – piše list iz Vermonta.

O konkretnoj podršci koju američki građani iskazuju svojim vojnicima u Iraku piše za Washington Post bojnica Elizabeth Robbins, koja je na službi u toj zemlji. Vojnicima svakodnevno stižu pisma i paketi od stotina građanskih udruga, crkava, sinagoga i škola. 'Puno se piše o dubokoj podjeli između civilne i vojne Amerike, međutim mi to ovdje u Iraku ne primjećujemo' – piše Elizabeth Robbins. Ona navodi da američki građani šalju vojnicima sve – od slatkiša pa do elektronike i uređaja za klimatizaciju. 'Amerika je prošla dug put od Vijetnama, kada se znalo događati da građani na ulici pljuju na bivše ratnike. Danas, mi imamo veliko povjerenje u naš narod, koji očito ima povjerenje u nas' – piše u Washington Postu Elizabeth Robbins.

XS
SM
MD
LG