Linkovi

Obnova Iraka usporena zbog lošeg strateškog planiranja i lokalne korupcije


U Iraku je dramatično opao broj napada protiv koalicijskih snaga. Sve je manje mrtvih, i među Amerikancima i među Iračanima. Međutim, dužnosnici američkog Ureda za kontrolu izvješćuju da su nastojanja Sjedinjenih Država i Iraka u obnovi te zemlje ozbiljno usporena nedostatkom strateškog planiranja, kao i široko rasprostranjenom korupcijom u iračkim ministarstvima.

Ured specijalnog inspektora za pitanja obnove Iraka objavio je da su od 2003. godine Sjedinjene Države, Irak i drugi donatori uložili više od 100 milijardi dolara u obnovu Iraka. No, inspektori ukazuju da su napori obnove prepuni neuspjeha. Posebno se ističe brana kod Mosula, za koju američki dužnosnici upozoravaju da je u opasnosti da se raspadne.

Američki projekt popravka te brane – koju vojni inžinjerci nazivaju 'najopasnijom branom u svijetu' – koštao je 27 milijuna dolara. No, specijalni inspektor Stuart Bowen izjavio je na svjedočenju u Kongresu da je veliki trošak imao tek neznatan rezultat: "Ugovori za taj projekt trebali su upravo to popraviti … no, to je propalo. Recimo, trebali su osigurati izradu i nabavu pet specijaliziranih vozila-mješalica za žbuku, te, također, posebni sistem za spajanje betonskih dijelova brana, nazvan 'Intelli-grout' … što je koštalo 16 milijuna dolara. No, ništa od toga se ne koristi. Moji su inspektori ustanovili da je bilo izgrađeno samo jedno vozilo-mješalica; dva su djelomice izgrađena, a dva uopće nisu izgrađena."

Stuart Bowen je panelu Odbora Zastupničkog doma za proračunska izdvajanja izjavio da bi – ukoliko pukne Mosulska brana – deseci tisuća ljudi mogli poginuti. Bowen je naveo i neka poboljšanja u Iraku: napadi na koalicijske snage su pali na najnižu razinu od sredine 2006, a proizvodnja električne energije u Iraku dostigla je posljednjih mjeseci najvišu razinu od invazije 2003. godine.

U izvješću Ureda za kontrolu tvrdi se da američkim naporima na obnovi Iraka 'nedostaje strategija i jasna svrha', kao i mjerila uspjeha. Joseph Christoff, dužnosnik tog Ureda koji vodi Odjel za međunarodna pitanja i trgovinu, kaže: "Američka vlada želi pomoći. Potrošili smo više od 300 milijuna dolara kako bismo u iračkim ministarstvima osposobili ispravno budžetiranje, nabavu i sklapanje ugovora. No, i dalje ostaje pitanje: da li mi to ustvari pomažemo u poboljšanju rada korumpiranih ministarstava?"

Christoff kaže da buduća smanjenja nasilja ovise o razvoju sposobnih iračkih snaga sigurnosti. Ali, kaže on, te snage sada imaju vrlo visoku stopu apsentizma, podijeljenih su lojalnosti, te ograničenih logističkih sposobnosti: "Od 2003, Sjedinjene Države su osigurale 19 milijardi i 200 milijuna dolara za obuku i opremu 360 tisuća iračkih vojnika i policajaca. Ali, prema stanju u rujnu 2007, kako je izvijstio general David Petraeus, samo desetak od ukupno 140 armijskih i nacionalnih policijskih jedinica, te jedinica za specijalne operacije, djeluje neovisno."

Christoff dodaje da je iračka vlada do sada udovoljila samo jednom od osam zakonodavnih kriterija za promicanje nacionalne pomirbe.

XS
SM
MD
LG