Linkovi

Europska unija se na Kosovu zalaže za 'dogovoreno rješenje, umjesto jednostrane akcije'


Povjerenik Europske Unije za proširenje, Olli Rehn, pozvao je kosovske Albance i Srbiju da prekinu s odgađanjem konačnog sporazuma o budućnosti Kosova te da krenu ka prosperitetnijoj budućnosti. S Olliem Rehnom u Washingtonu je razgovarala Ivana Kuhar.

Višemjesečni pregovori nisu približili dvije suprotstavljene strane, Prištinu, koja želi neovisnost, i Beograd, koji pokušava zadržati Kosovo u sastavu Srbije. Trenutni krug pregovora o budućnosti Kosova treba se okončati do 10. prosinca.

Povjerenik Europske Unije za proširenje Olli Rehn izjavio je za Glas Amerike da će Kosova i Srbija 'ostati isprepletene i u budućnosti': "Kroz pet, deset ili 15 godina Srbija i Kosovo – u bilo kojem obliku ta pokrajina bila – bit će oboje dio Europske Unije kao i ostatak Zapadnog Balkana. Stoga ako pogledamo dugoročno, Srbija i Kosovo ovisni su jedno o drugom i oboje će biti dio Europske Unije pod uvjetom da ispune određene kriterije."

No 27 članica Unije nije jedinstveno oko toga kako se nositi s mogućom neovisnošću Kosova. Sjedinjene Države podržavaju neovisnost Kosova dok Rusija prijeti vetom bilo koje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja ne bi bila po volji Beograda.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je ovog tjedna da je sporazumno rješenje statusa Kosova još uvijek moguće. Rice je pozvala Europsku Unije da donese 'neke teške odluke' o statusu Kosova.

Olli Rehn kaže da bi Europska Unija više voljela vidjeti dogovoreno rješenje nego jednostranu akciju: "Želimo ozbiljno i naporno raditi na postizanju dogovorenog rješenja pri čemu očekujemo konstruktivni pristup. Rješenje do kojeg bi se došlo pregovorima bilo bi najbolje za sve."

No prethodni krugovi pregovora nisu doveli do sporazuma između Prištine i Beograda. Što ako se dvije strane ne budu mogle dogovoriti?

Olli Rehn: Ne želim spekulirati, ali u svakom slučaju svima mora biti jasno da produživanje agonije neće pomoći nikome, niti regiji, niti Europi, niti svijetu. Produživanje agonije donijelo bi samo rizik od povećane nestabilnosti na Kosovu, značilo bi usporavanje puta Srbije ka Europskoj Uniji, te bi ugrozilo izglede Zapadnog Balkana za približavanje Uniji. To ne bi bilo ni u čijem interesu.

Međunarodna trojka, Europska Unija, Sjedinjene Države i Rusija, izvijestili su o pozitivnom ozračju između pregovarača Srbije i kosovskih Albanaca. Rehn dodaje da je za kompromis potrebno više od pozitivnog ozračja. Olli Rehn pozvao je Rusiju da bude dio rješenja situacije: "Potrebni su nam svi partneri u međunarodnoj zajednici koji mogu pridonijeti rješenju. I Ruska Federacija tvrdi da joj je u interesu multilateralno rješenje. Želimo vidjeti učinkovit i odgovorni multilateralizam te da svi partneri čine ono što govore te da ne prijete jednostranom uporabom veta."

Ujedinjeni narodi upravljaju Kosovom od 1999. godine kada su zračni udari NATO saveza doveli do povlačenja srbijanskih snaga sigurnosti iz te pokrajine.

XS
SM
MD
LG