Linkovi

Kouchner: Status quo na Kosovu rizičniji od pokušaja rješavanja njegovog statusa


Francuski šef diplomacije Bernard Kouchner izjavio je da svjetska zajednica treba biti oštra prema Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, a da istodobno treba nastaviti tragati za diplomatskim rješenjem prijepora.

"Iran s vojnim nuklearnim kapacitetom za nas je neprihvatljiva opcija. Ako sankcije bez dijaloga mogu dovesti jedino do sukoba, dijalog bez sankcija znači isto što i slabost."

Kouchner je rekao da Iran naoružan nuklearnim oružjem predstavlja prijetnju svjetskog sigurnosti te je pozvao na snažnije sankcije protiv islamske republike ukoliko se pregovorima ne dođe do sporazuma. Predložene sankcije pogodile bi iranski financijski i kreditni sektor. Kouchner je također pozvao sile u jačanju, poput Kine, Indije i Brazila, te Rusiju da postanu čimbenici stabilnosti u multipolarnom svijetu.

Bivši administrator Ujedinjenih naroda za Kosovo, Kouchner je rekao da budući status te pokrajine i dalje ostaje, prije svega, europsko pitanje.

"Vanjska politika Europske Unije rođena je na Balkanu. Ne smije se dogoditi da ne uspije na Balkanu."

Prema njegovim riječima, od velike je važnosti da Europska Unija ostane jedinstvena u traganju za rješenjem posljednjeg sukoba na području bivše Jugoslavije.

"Postoji rizik u zadržavanja status quo-a na Kosovu, a postoji rizik i ako se bude djelovalo. Zajedno, podržavajući zaključke Ahtisaarijevog izvješća i princip nazdirane neovisnosti za Kosovo, smatramo da je rizik održavanja status qua veći."

Kouchner je također potvrdio europsku perspektivu za područje Balkana. Govoreći o američko-francuskim odnosima on je rekao da oni izlaze iz jednog od najnapetijih razdoblja u povijesti do kojeg je došlo zbog razilaženja oko rata u Iraku.

Tijekom dvodnevne posjete Washingtonu francuski šef diplomacije sastao se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stevenom Hadleyom

XS
SM
MD
LG