Linkovi

Burns: 'Predsjednik Ahmedinedžad ozbiljno griješi ako misli da je problem nuklearnog programa njegove zemlje riješen'


Američka je diplomacija odbacila tvrdnju iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada da je problem iranskog nuklearnog programa 'riješen', zbog toga što Teheran sada, navodno, surađuje s međunarodnom Agencijom za atomsku energiju. Visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva Nicholas Burns izjavio je da će se u Vijeću sigurnosti nastaviti rad na rezoluciji koja će postrožiti sankcije protiv Irana.

Čelni dužnosnik američke diplomacije odgovoran za problematiku nuklearne energije Nicholas Burns izjavio je da iranski predsjednik 'ozbiljno griješi' ako misli da je problem riješen samo zato što je Teheran s Agencijom za atomsku energiju postigao sporazum o razmjeni informacija.

Prema ovom dokumentu Iran je pristao da do kraja godine odgovori na pitanja o svom programu, koja ova agencija Ujedinjenih naroda postavlja već godinama.

Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u svom govoru pred glavnom skupštinom UN-a da je time politički prijepor okončan te da je problem postao 'rutinska stvar' u domeni međunarodne Agencije za atomsku energiju.

Washington je odbacio ovu Ahmedinedžadovu tvrdnju – i to je Nicholas Burns izjavio neposredno pred sastanak s kolegama iz pet stalnih država članica Vijeća sigurnosti te Njemačke.

'Najnoviji sporazum Agencije za atomsku energiju i Teherana pruža informacije o iranskoj aktivnosti u prošlosti, no ništa o današnjoj djelatnosti na nuklearnom planu' – rekao je Nicholas Burns, napomenuvši da je Teheran odbio primijeniti tri rezolucije Vijeća sigurnosti koje traže prestanak obogaćivanja urana.

"Žao mi je što moram informirati predsjednika Ahmedinedžada da ovaj slučaj nije 'zatvoren'. Postoje tri rezolucije protiv njegove zemlje, dvije iz 2006. i jedna iz ove godine. Predsjednik ozbiljno griješi ako misli da će međunarodna zajednica zaboraviti na činjenicu da se uran u Iranu i dalje obogaćuje, usprkos želji Vijeća sigurnosti" - rekao je Nicholas Burns.

U nedavnom govoru u Ujedinjenim narodima, iranski je predsjednik ponovio tvrdnju njegove vlade da sve iranske aktivnosti na nuklearnom planu imaju mirnodopski karakter te da je Iran država potpisnica međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Američka diplomacija međutim uvjerena je da iranski nuklearni program ima i tajnu komponentu, kojoj je cilj izgraditi atomsko naoružanje, te da je Teheran time prekršio odredbe iz međunarodnih sporazuma o kontroli i neširenju atomskog naoružanja.

Kako se čini, Rusija i Kina će se u Vijeću sigurnosti opirati novim sankcijama protiv Teherana. Zbog toga, nova rezolucija neće možda biti izglasana sutra - rekao je Nicholas Burns, dodavši da će novi krug sankcija ipak na kraju biti potvrđen: "Ne očekujem da će se u sljedećih nekoliko dana okončati pregovori o konačnom tekstu rezolucije o sankcijama. Kada se sadašnja rasprava između šest zemalja okonča, ona će biti preseljena u Ujedinjene narode, pred veleposlanike u Vijeću sigurnosti. Za sve to treba vremena, rezolucija neće biti usvojena ovaj tjedan. No, uvjeren sam da će biti usvojena."

Nicholas Burns je izjavio da je izolacija Irana sve izraženija, prvenstveno zbog uvođenja sankcija Europske unije, izvan okvira koji određuje svjetska organizacija. Osim toga, međunarodne korporacije i banke odlučile su znatno smanjiti svoje poslovanje u Iranu.

XS
SM
MD
LG