Linkovi

B’nai B’rith: Predsjednik Mesić nam je rekao da neće posjetiti Iran sve dok iranski predsjednik negira Holokaust i Izrael


Nas je susret bio vrlo posten, otvoren i obecavajuci, izjavio je za Glas Amerike predsjednik B’nai B’ritha Mosha Smith koji istice kako Hrvatska ima odlicne odnose s americkim zidovskim organizacijama, ali i sa Izraelom. No on je s predsjednikom Mesicem razgovarao o jos jednoj temi – Iranu – odnosno predsjedniku Ahmadinejadu.

“Čvrsti stav predsjednika Mesica - da nece posjetiti Iran sve dok iranski predsjednik nastavlja negirati holokaust, sve dok nastavlja pričati da Izrael treba izbrisati s lica Zemlje – veoma je važna za nas. Predsjednik Mesic nam je jasno rekao da njegov posjet Iranu ne dolazi u obzir sve dok iranski predsjednik vodi malo prije spomenutu politiku , kazao je za Glas Amerike Mosha Smith, predsjednik židovske organizacije B’nai B’rith.

Prethodno se predsjednik Mesic, u okviru UN-vog zasjedanja, sastao s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom.

"Ovdje u zgradi svjetske organizacije bilo je dosta pitanje oko toga zbog cega se hrvatski predsjednik sastaje s iranskim celnikom kada se zna da mnoge zemlje nece s naklonosocu gledati na taj susret, a osobito se odnosi na Sjedinjene Drzave" - bile su bile rijeci jednog clana hrvatskog izaslnatsva, koji zeli ostati anoniman.

Isti izvor daje i odgovor na pitanje: “…sastanak je odrzan iz dva razloga- gospodarska suradnja i sto Hrvatskoj treba iranski glas da postane nestalna clanica Vijeca sigurnosti…” Uglavnom, u propcenju nakon susreta Mesi-Ahmedinejad kaze se da je do razgovora doslo na iranski zahtijev.

“Nastavit cemo nasu suradnju najvise na gospodarskom planu…sada smo imenovali novog ambasadora koji ce pomoci da se nasa suradnja podigne na vecu razinu…potencijali postoje, volja postoji na obje strane i ja se nadam da cemo time pomoci i na ukupnoj suradnju, a ne samo nasih dviju zemalja, nego ukupnboj suradnji izmedju regija.”

Predsjednik Mesic je, kako se navodi u posebnom priopcenju kojeg smo dobili nakon sastanka iz njegova ureda, naglasio kako se odredjene stvari objektivno ukazuju kao smetnja u daljem razvoju prijateljskih odnosa Hrvatske i Irana, precizirajuci kako za Hrvatsku, iz strogo nacelnih razloga, nije prihvatljivo ni otvaranje sumnji o notornim povijesnim cinjenicama, ni dovodjenje u pitanje egzistencije bilo koje medjunarodno priznate zemlje, clanice Ujedinjenih naroda.

Iranski je predsjednik iznio svoje vidjenje problema izazvanog nuklearnim programom svoje zemlje, insistirajuci, istodobno, na pravu svoje zemlje da bez ikakvih posebnih ogranicenja koristi nuklearnu energiju u miroljubive svhre. je potvrdio nacelno stanoviste Republike Hrvatske da svaka zemlja ima pravo na koristenje nuklearne energije u miroljubive svrhe uz apsolutnu transparentnost i strogo postivanja sporazuma o nesirenju nuklearnog oruzja te punu medjunarodnu inspekciju i nadzor.

XS
SM
MD
LG