Linkovi

Predsjednik Bush podržat će preporuku o povlačenju 30 tisuća vojnika iz Iraka


Predsjednik Bush danas će se obratiti naciji govorom u kojem će, kako se vjeruje, objaviti postupno povlačenje 30 tisuća vojnika iz Iraka. Istodobno, oporbeni demokrati traže brže povlačenje vojnika.

Predsjednik Bush proveo je dan vježbajući svoj govor o Iraku koji je, kako kažu njegovi suradnici, već imao 20 verzija. Dužnosnici Bijele kuće kažu da će predsjednik Bush podržati preporuku generala Davida Petraeusa o povlačenju 30 tisuća američkih vojnika upućenih u Irak ranije ove godine u sklopu pojačanja. To znači da bi sredinom slijedeće godine u Iraku bilo 130 tisuća američkih vojnika.

U svjedočenju pred Kongresom ovog tjedna general Petraeus i američki veleposlanik Ryan Crocker kazali su da će američka strategija u Iraku uglavnom ostati nepromijenjena kad se povuku pojačanja. Glasnogovornik Bijele kuće ocjenjuje da je razmještanje pojačanja bilo uspješno jer je omogućilo američkim zapovjednicima da prebace više odgovornosti za vojne operacije na iračke snage sigurnosti. S

"Ne možete tvrditi da nije došlo do znakovite promjene. Do toga je došlo dijelom i stoga što su Sjedinjene Države osigurale podršku za Iračane i s njima radile na poboljšavanju sigurnosnih prilika."

No čelnik demokrata u Senatu, Harry Reid, kaže da vojna pojačanja nisu uspjela u onome što je predsjednik naveo kao glavni cilj: davanje Iračanima dodatnog vremena kako bi riješili svoje razlike i usvojili važne zakone uključujući onaj o podjeli prihoda od nafte.

"Svaka objektivna procjena pokazat će da strategija koja uključuje američka pojačanja u Iraku nije uspjela u dovođenju iračke vlade bliže političkom pomirenju."

Ranije ove godine demokrati u Senatu nisu uspjeli prikupiti dovoljno glasova kako bi prisilili predsjednika Busha da utvrdi vremenske okvire povlačenja američkih vojnika. Senator Reid kaže da će demokrati ovog tjedna pokušati ponovno.

Oni planiraju predložiti amandman u kojem bi se nastavak daljnjeg financiranja rata u Iraku povezao sa smanjenjem broja američkih snaga u Iraku na razinu prije upućivanja pojačanja. Reid je rekao da oporbeni čelnici pokušavaju dogovoriti suradnju s onim republikancima koji javno izražavaju bojazan oko tijeka sukoba u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow, kaže da bi demokrati trebali čestitati američkim vojnicima jer pridonose poboljšavanju prilika u Iraku, a ne prijetiti daljnjim smanjenjem broja snaga. Prema ovotjednoj anketi Associated Pressa 58 posto Amerikanaca ne vjeruje da su pojačanja pomogla u stabiliziranju Iraka. U odvojenoj anketi CBS-a ovog tjedna 71 posto anketiranih negativno je ocijenilo politiku predsjednika Busha u Iraku. Večerašnji govor bit će još jedna prilika za predsjednika Busha da ojača podršku za američku misiju u Iraku.

XS
SM
MD
LG