Linkovi

Demokrati i dalje traže svjedočenje Karla Rovea


Washington Post izvještava da će demokrati u Kongresu nastaviti inzistirati na svjedočenjima Karla Rovea o nizu osjetljivih političkih pitanja čak i nakon odlaska iz Bijele kuće na kraju mjeseca.

«Ostavka Karla Rovea neće zaustaviti našu istragu oko otpuštanja američkih državnih tužitelja. Ona ima podjednake legalne obveze da kaže istinu jednom kad napusti Bijelu kuću isto kao što ima takvu obvezu sad», izjavio je demokratski senator iz New Yorka Charles Schumer. Rove je prije jedanaest dana odbio svjedočiti pred Odborom za pravosuđe. Pravni stručnjaci podijeljeni su oko toga povećava li Roveova ostavka vjerojatnoću njegovog svjedočenja.

žBivši pravni stručnjak Bijele kuće, Stanley Brand, tvrdi da Rove kao glavni predsjednikov savjetnik uživa imunitet koji će mu vrijediti i nakon odlaska iz Bijele kuće. No stručnjak za ustavna pitanja Charles Tiefer kaže da su članovi predsjednikovog Ureda svjedočili i u nekim ranijim konfrotacijama s Kongresom premda su se pozivali na imunitet, stoji u Washington Postu.

Christian Science Monitor javlja da je američka vlada slomila osumnjičenika za terorizam Josea Padillu tako što je 43 mjeseca proveo u ozbiljnoj izolaciji. «Kad je osumnjičeni operativac al-Qaide Jose Padilla bio udaljen od civilnog kaznenog sustava i prebačen u vojnu nadležnost 2002. godine to je učinjeno s jednom glavnom svrhom – da ga se natjera da progovori», stoji u članku.

U maloj ćeliji, sa zatamnjenim prozorima, nalazi seli su se zahod i umivaonik, željezni krevet nije imao madrac, nije bilo jastuka, plahti, sata kalendara, ogledala radija, televizije, telefonskih poziva…Padillinom odvjetniku američke vlasti nisu dale dvije godine da ga vidi, navodi Monitor. Jose Padilla optužen je za suradnju s al-Qaidom i planiranje dizanja u zrak takozvane prljave radioaktivne bombe

XS
SM
MD
LG