Linkovi

Povjerljivi dokument 'Plan kampanje' postavlja za cilj uspostavu sigurnosti u Bagdadu do lipnja sljedeće godine


Američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker izjavio je da je Iran povećao razinu pomoći šijitskim paravojnim snagama u Iraku nakon održavanja prvog kruga razgovora sa Sjedinjenim Državama u svibnju ove godine. Rekao je da je došlo do "oštrih riječi" kad je to spomenuo tijekom jučerašnjeg drugog kruga razgovara sa svojim iranskim kolegom Hassanom Kazemijem Qomijem u Bagdadu. U međuvremenu je glasnogovornik američke vojske potvrdio da su glavni američki zapovjednik u Iraku i veleposlanik Crocker stvorili novi 'Plan kampanje' koji postavlja za cilj uspostavu sigurnosti u Bagdadu do lipnja sljedeće godine. O planu je prvi jučer izvijestio New York Times. Javlja .

Glasnogovornik koalicijskih snaga, pukovnik Steve Boyland, putem telefona izjavio je za Glas Amerike kako očekuje da će ovaj opširan i strogo povjerljivi dokument – na kojem se već radi pet mjeseci – biti završen ovaj tjedan. On je dodao kako se u njemu određuju ciljevi za uspostavu sigurnosti u koje su uključena vojni, politički i ekonomski napori, međutim, dodao je da će razina broja vojnika biti utvrđena kasnije, kad dužnosnici procijene kako se plan ostvaruje. "Zapravo taj se plan ne bavi pitanjem broja vojnika ni njihove snage. To je više dokument koji se temelji na preduvjetima, na takvoj vrsti planiranja. To je strateško široko planiranje koje je potrebno da bi svi dobili jasan smjer kojim trebaju nastaviti".

Pukovnik Boylan kaže da iako je u tijeku velika vojna ofenziva veći dio novog Plana kampanje uključuje nevojne aspekte. Glasnogovornik Ministarstva obrane Bryan Whitman je izjavio u Pentagonu da postojanje nacrta ovog plana u kojem se spominje dvogodišnji vremenski okvir ne znači da je više američko čelništvo donijelo neku stratešku odluku na duge staze.

XS
SM
MD
LG