Linkovi

Unatoč sve manje podrške javnosti predsjednik Bush pokušava osigurati podršku za rat u Iraku među republikancima


Predsjednik Bush radi na tome da osigura podršku među svojim kolegama republikancima za rat u Iraku, iako najnovije ankete javnog mnijenja pokazuju da podrška Amerikanaca tom radu i dalje pada.

Posljednja anketa koju su proveli list USA Today i Gallup pokazuje da 62 posto ispitanika vjeruje da su Sjedinjene Države učinile pogrešku kad su 2003. godine izvršile invaziju na Irak, a 71 posto favorizira povlačenje većeg dijela američkih vojnika do travnja sljedeće godine. Do ovog daljnjeg pada podrške javnosti za rat dolazi usred sve glasnijih poziva republikanaca za promjenom smjera u Iraku.

Među njima su i neki dugogodišnji pristaše administracije poput senatora Petea Domenicija iz Novog Meksika. "Nisam spreman nastaviti s našom aktualnom strategijom kad iračka vlada ne uspijeva unaprijediti interese iračkog naroda".

Dugogodišnji republikanski politički strateg Ed Rollins kaže da sve veće podjele republikanaca glede Iraka odražavaju sve manju podršku Amerikanaca tom ratu. "Ja podržavam predsjednika glede rata, podržavam vojnike, koji su još tamo. Međutim, na kraju to neće funkcionirati bez podrške javnosti, a podrška javnosti konstantno pada".

Analitičari kažu da podjele oko Iraka također odražavaju sve veću zabrinutost među nekim republikancima da će biti politički ranjivi na izborima sljedeće godine, ukoliko ne postave određenu distancu između sebe i predsjednika Busha.

John McIntyre je urednik internetskih stranica realclearpolitics.com, web sajta koji prati zbivanja na američkoj političkoj sceni i izbore 2008. "Na republikanskoj strani mislim da se među nekima stvara određeni konsenzus da ima razloga za pesimizam s obzirom na to kako se stvari razvijaju u Iraku. A imate neke republikanske senatore, konkretno umjerene republikance, onda republikanske senatore iz tzv. plavih država, odnosno država koje obično glasuju za demokrate, koji će izići na izbore 2008".

Do podjele oko Iraka u republikanskim redovima dolazi u trenutku kad se demokrati pripremaju za agresivniju akciju kojom će pokušati primorati predsjednika da krene drugim smjerom u Iraku i počne dovoditi američke vojnike kući.

Predsjednik Bush pokušava pojačati podršku republikanaca svojoj politici u Iraku. On tvrdi da bi se kongresni zastupnici trebali suzdržati od prosuđivanja do rujna kad će glavni američki zapovjednik u Iraku general David Petreaus podnijeti izvješće Kongresu i Amerikancima o tome što je postignuto ovogodišnjim povećavanje broja američkih vojnika u toj zemlji. "Oni očekuju od ljudi iz vojske da se vrate natrag i kažu nam kako se odvijaju vojne operacije. I ja se kao glavni zapovjednik s time slažem i to očekujem".

Istovremeno u ovom trenutku izgleda da će se nekoliko republikanaca pridružiti demokratima u nastojanju da se administraciju primora na utvrđivanje vremenskog okvira za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Ukratko, Irak ostaje središnje pitanje u ranim fazama predsjedničke kampanje 2008. Demokratski kandidati se općenito zalažu za neki oblik postupnog povlačenja, dok većina republikanskih kandidata i dalje podržava predsjednikove argumente da je Irak središnja bojišnica u sveukupnom ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG