Linkovi

Ruski predsjednik Putin predložio alternativni plan europske protu-raketne obrane


Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je vlastiti plan europske protu-raketne obrane, kao alternativu sličnom američkom planu kojem se Moskva protivi.

Nakon dvodnevnih razgovora, u kući roditelja američkog predsjednika u saveznoj državi Maine, predsjednik Putin je izjavio da 'ne vidi potrebu da se u Češku i Poljsku postave dijelovi američkog protu-raketnog štita'. Njegov domaćin, predsjednik George Bush, izjavio je da su te dvije srednjoeuropske države integralni dijelovi američkog plana protu-raketne obrane.

No, američki predsjednik nije u potpunosti odbacio ruski prijedlog – rekao je da je Putinov prijedlog 'iskren i inovativan'.

Ruski predsjednik je predložio da se NATO savez kao i sve europske zemlje pridruže zajedničkom projektu s Moskvom, te da se dio protu-raketnog sustava postavi u Azerbejdžanu, a dio u južnoj Rusiji.

Sjedinjene Države i Rusija pronašle su tijekom summita u Maineu više zajedničkog u vezi s iranskim nuklearnim programom, spomenuvši već uspostavljenu suradnju u naporima da se blokira iranski projekt, za kojeg zapadne zemlje tvrde da ima isključivo vojnu svrhu.

Inače, dvojica su državnika jutros bili u ribolovu. Putin je jedini nešto ulovio, a riba je ubrzo bila puštena natrag u more.

XS
SM
MD
LG